Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventulelor nereguli și fraude la alegerile europarlamentare din 26 mai a stabilit lista instituțiilor ai căror reprezentanți vor fi audiați.

Președintele comisiei, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, a precizat că, potrivit propunerilor formulate, vor fi solicitate pentru audieri următoarele instituții cu atribuții în domeniu: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Direcția pentru Evidenția Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Institutul Național de Statistică, alte autorități, instituții publice centrale sau locale care pot furniza informații necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare și desfășurare a alegerilor, relatează Agerpres.

Luni, sunt audiați politologul Ionuț Apahideanu și matematicianul Dan Șelaru. Cei doi au prezentat un document cu principalele tipuri de nereguli pe care le consideră contestabile la alegerile europarlamentare din 26 mai. În opinia lor, printre factorii perturbatori ai scrutinului ar fi introducerea în premieră a tabletelor STS. Ei au prezentat și niște grafice din care reiese o prezență foarte mare la vot pe liste suplimentare în localități mici din țară care nu prezintă interes turistic.

+++

În proiectul de înființarea a Comisiei se arată că această "poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe de administrației și care pot avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cazul în care formează obiectul activității Comisiei".

De asemenea, dacă persoană citată să dea explicații în fața parlamentarilor refuză să se prezinte la audieri, membrii Comisiei pot sesiza organele de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.