Votul prin corepondență va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis comisia de cod electoral, la propunerea PSD. A fost eliminată și posibilitatea înscrierii online în Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondență.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea că votul prin corespondență se aplica și pentru alegerile prezidențiale și europarlamentare, dar reprezentanții PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, relatează Mediafax.

Președintele Comisiei, Gabriel Vlase (PSD), a propus, marți, ca votul prin corepondență să fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv că până la alegerile prezidențiale și europarlamentare mai este timp.

"Pentru prezidențiale sunt niște particularități și mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondență va fi aplicat la parlamentare”, a explicat Vlase, eliminarea din proiect a votului prin corespondență la prezidențiale și europarlamentare.

Înscrierea online în registrul electoral, eliminată tot de PSD

Tot la propunerea PSD, Comisia de cod electoral a decis și eliminarea din proiect a posibilității înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondență.

Deputatul PNL Mihai Voicu a criticat eliminarea arătând că "înregistrarea online este marele hatâr, este esența proiectului”.

Proiectul urmează să fie votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Senatul a votat, pe 19 octombrie, proiectul legii votului prin corespondență, care permite românilor cu domiciliul sau reședința în străinătate să opteze pentru această modalitate de vot la alegerile prezidențiale, parlamentare și europarlamentare.