Senatorii in Comisia de muncă au respins miercuri un articol din Legea salarizarii care prevedea acordarea unui spor de 15% din salariul de bază pentru persoanele cu handicap vizual grav şi accentuat.

În cadrul dezbaterilor asupra articolului din lege, senatorul PMP Dorin Bădulescu a spus că există pericolul unei discriminări prin adoptarea articolului: "Credeţi că merită doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicat? Creăm o discriminare între tipurile de handicap. Cei care au handicap vizual beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia", scrie Mediafax.

 Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a explicat că "aşa a fost prevăzut şi până acum în legislaţie: "Am considerat că persoanele care au dizabilităţi trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare faţă de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje (…) Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă".

Senatorul USR Florina Presadă a propus păstrarea termenului de "handicap" şi eliminarea termenului "vizual" din textul legii.

"Am înţeles că în legislaţia din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinţă legal şi să eliminăm «vizual» din textul articolului. Pentru că acolo spunem clar «handicat grav sau accentuat». E foarte simplu", a spus el.

Propunerea senatorului USR a fost respinsă, iar membrii comisiei au votat excluderea din lege a articolului, urmând ca textul să fie reformulat şi introdus sub forma unui amendament, atunci când legea va intra în dezbaterea plenului Senatului.