Executivul european a primit scrisoarea transmisă joi de Viorica Dăncilă privind protestul din 10 august și va da un răspuns ”în timp util”, a precizat vineri pentru EurActiv un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Viorica Dăncilă i-a trimis o scrisoare, datată 13 august, președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, în care se plânge că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a guvernului și în care îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că nu și-a îndeplinit atribuțiile constituționale de mediator și că, mai mult, a făcut apel la continuarea protestelor, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro.

”Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate”, susține Viorica Dăncilă în scrisoarea trimisă conducerii Comisiei Europene.

Informația despre scrisoare a fost publicată inițial pe Facebook, de către Ovidiu Vanghele, jurnalist la Centrul de Investigații Media.