Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a răspuns social-democraților la scrisoarea prin care aceștia reclamau "derapajele anti-democratice" ale Guvernului PNL în privința modificării legislației electorale.

Potrivit unei postări pe Facebook a președintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, "Comisia Europeană spune STOP modificărilor electorale făcute de Guvernul PNL".

Marcel Ciolacu citează din răspunsul primit de la Comisia Europeană, care spune că experții Comisiei de la Veneția recomandă ca legislația electorală "să nu fie modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri".

”Pentru apărarea democrațiilor noastre este esențial ca alegerile să fie protejate în toate statele membre. (...) Comisia de la Veneția recomandă ca elementele fundamentale ale legilor electorale, în particular procedura sistemului electoral, componența comisiilor electorale și delimitarea circumscripțiilor electorale, să nu fie modificate cu mai puțin de un an înainte de alegeri sau ar trebui să fie prevăzute în Constituție sau într-un act normativ de nivel superior”, se arată în răspunsul postat de Marcel Ciolacu.


Pe de altă parte, Ursula von de Leyen remarcă, în scrisoarea adresată eurodeputatului PSD Dan Nica, faptul că instituțiile cu putere decizională la nivel legislativ și-au făcut treaba.

„În ceea ce privește situația din România, între noiembrie 2018 și mai 2019, Comisia a ridicat de mai multe ori problema statului de drept, inclusiv în procesul legislativ. O parte importantă a acestui proces este încurajarea mecanismelor naționale de control și echilibru (checks and balances - n.r.). În ceea ce privește cazurile particulare pe care le menționați în scrisoarea dumneavoastră, se pare că mecanismele naționale de control și echilibru, în special instituțiile implicate în procesul legislativ și constituțional, au abordat aceste probleme”, se arată în scrisoarea semnată de Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei punctează că Executivul UE va continua să monitorizeze evoluția României în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, iar comisarii Věra Jourová și Didier Reynders vor continua cooperarea cu autoritățile române pentru a întări statul de drept.

Europarlamentarii PSD au transmis Comisiei Europene o scrisoare în care își manifestau îngrijorarea față de încercările de modificare a legilor electorale și de utilizarea „sistematică a procedurii de asumare a răspunderii de către guvernul Orban”.