Colegiul comisarilor va discuta marți posibilitatea suspendării temporare a vizelor pentru SUA și Canada, din cauza faptului că aceste țări impun vize unor state membre, inclusiv România. Bucureștiul a notificat CE despre situația vizelor în 2014.

Obiectivul Comisiei Europene este ca toate statele membre să beneficieze de regimul de reciprocitate a vizelor, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Mina Andreeva, rugată să comenteze informațiile privind posibilitatea impunerii de vize pentru SUA și Canada, state ce continuă să solicite vize unor cetățeni europeni, inclusiv români.

Andreeva a precizat că Regulamentul European 1289/2013 prevede că Executivul european trebuie să propună o suspendare temporară, de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statelor terțe care impun în continuare vize pentru cetățeni ai UE în decurs de 24 de luni de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE a notificării unei astfel de situații.

Marți, 12 aprilie, expiră termenul limită de la notificarea făcută de România, motiv pentru care președintele CE, Jean-Claude Juncker, a propus includerea pe agenda Colegiului comisarilor din aceeași zi a chestiunii vizelor pentru cetățenii americani și canadieni.

Purtătorul de cuvânt al CE a precizat că partenerii americani sunt la curent cu situația iar "dialogul cu ei continuă în mod constructiv".

În cazul în care CE va decide să suspende temporar vizele pentru SUA și Canada, hotărârea intră în vigoare dacă nu vor exista obiecții din partea Parlamentului European sau a Consiliului în decurs de patru luni de la adoptarea deciziei de către Comisie.

Notificarea făcută de România

În 2014, România a notificat instituțiile europene cu privire la acele state, printre care și SUA, care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetățenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terțe.

Conform obligațiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, România a notificat "instituțiile europene cu privire la acele state care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetățenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terțe aflate pe lista pozitivă a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificării", preciza, pe 6 februarie 2014, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

Regulamentul European 1289/2013 stabilește un mecanism foarte clar cu anumite obligații pentru statele membre, pe de o parte, și Comisia Europeană, pe de altă parte.

"Odată declanșat, mecanismul de reciprocitate presupune o serie de etape și termene pe care statele membre vizate, respectiv Comisia Europeană le parcurg în virtutea acestuia, finalitatea urmărită fiind aceea de a asigura, de către statul terț vizat, reciprocitatea deplină cu privire la exonerarea de la obligativitatea deținerii vizelor", explica MAE.

În tot acest timp, au fost continuate și negocierile bilaterale cu SUA pe tema vizelor.

Ce spune Regulamentul European 1289/2013

Pe 20 decembrie 2013 au intrat în vigoare modificările la Regulamentul 539/2001, care permit Uniunii Europene să reintroducă vizele pentru cetățenii americani și canadieni, în cazul în care Washington și Ottawa nu ridică obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.

Noul Regulament include un "mecanism de reciprocitate", care poate fi activat atunci când o țară terță ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în UE aplică sau menține obligativitatea vizelor pentru cetățenii uneia sau mai multor state membre.

Aplicarea "mecanismului de reciprocitate" implică o procedură îndelungată, care poate fi declanșată doar la solicitarea unui stat membru ai cărui cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în state precum SUA și Canada.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, Comisia Europeană are la dispoziție două soluții: poate adopta impunerea, pe o perioadă de 12 luni, a vizelor pentru cetățenii statului terț sau poate înainta Parlamentului European și Consiliului un raport de evaluare a situației, în care explică de ce nu propune impunerea temporară a vizelor.

Bulgaria, Cipru, Croația, România și Polonia sunt singurele țări UE ai căror cetățeni au nevoie de vize pentru a călători în SUA. Bulgarii și românii sunt singurii cetățeni europeni care nu pot călători fără vize în Canada.

Rata de refuz a solicităților de viză din partea cetățenilor români a crescut în anul fiscal 2014-2015. Creșterea vine după ce în ultimii patru ani rata a scăzut, anul trecut ajungând chiar sub 10%.

Raportul anual al Departamentului de Stat, publicat în februarie 2016, arată că rata de refuz a solicitărilor de viză din partea cetățenilor români a crescut în anul fiscal 2014-2015. Creșterea vine după ce în ultimii patru ani rata a scăzut, anul trecut ajungând chiar sub 10%.