Executivul european a transmis că, în calitate de gardian al tratatelor, nu va ezita să ia măsuri, pentru a asigura compatibilitatea legilor românești cu legislația UE.

"Comisia urmărește îndeaproape și cu o preocupare crescândă actualele evoluții din România. Atât noi, cât și alți parteneri internaționali și statele membre, am subliniat în repetate rânduri că lupta împotriva corupției și asigurarea unui sistem judiciar independent și profesional sunt de o importanță capitală. Acesta este și nucleul rapoartelor Comisiei din cadrul MCV. Este crucial ca acum România să-și intensifice eforturile și să evite pași înapoi în legătură cu realizările trecute”, se arată în comunicatul CE.

După ce va examina textele finale ale legislației, CE va verifica compatibilitatea acesteia cu legislația UE în domeniul justiției penale, al cooperării polițienești și al standardelor internaționale: ”Ca gardian al tratatelor, nu vom ezita să luăm măsuri, dacă este necesar, pentru a asigura o astfel de compatibilitate”.