Comisia Europeană a confirmat că România nu și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va impune interdicția utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023.

„În Planul Național de Redresare și Reziliență al României nu există dispoziții care să impună interdicția utilizării lemnelor pentru încălzire până în 2023”, a răspuns Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, la o interpelare a eurodeputatului PSD Victor Negrescu.

PSD a lansat în spațiul public ideea că guvernul și-a asumat prin PNRR obligația de a elimina încălzirea cu lemne a locuințelor din România începând din 2023. Informația a fost negată inclusiv de ministrul energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat EURACTIV.

Totuși, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a adresat o interpelare Comisiei Europene prin care cere o analiză pe acest subiect.

„Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România, prin Guvernul României condus de PNL și USR s-a angajat față de autoritățile Uniunii Europene să renunțe la încălzirea cu lemne până în 2023, în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod”, scrie eurodeputatul PSD în interpelarea sa.

El menționează că, potrivit Institutului Național de Statistică, peste 80% din locuințele din mediul rural, adică 2,7 milioane de locuințe, sunt încălzite cu lemn, astfel că, deși protejarea mediului și a pădurilor trebuie să fie o prioritate, „este imposibil pentru România să găsească și să ofere soluții alternative până în 2023”.

Comisia Europeană, în răspunsul transmis sub semnătura comisarului Dombrovskis, menționează că Planul Național de Redresare și Reziliență al României „include reforme și investiții în sistemele de gestionare și de guvernanță a pădurilor menite să combată exploatarea ilegală intensivă a pădurilor române”. Comisia evidențiază că exploatarea intensivă reduce cantitatea de carbon absorbită de păduri, duce la o pierdere semnificativă a biodiversității și mărește riscul de dezastre, astfel că România și-a asumat schimbarea Strategiei forestiere și a legislației, precum și crearea unui sistem informatic care să monitorizeze exploatarea pădurilor.

„De asemenea, Planul Național de Redresare și Reziliență al României include o reformă menită să încurajeze decarbonizarea sectorului încălzirii și răcirii și să clarifice cum se împart responsabilitățile între autoritățile naționale și cele locale. Planul va asigura, în același timp, durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni impactul negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a ecosistemelor forestiere și pentru a diversifica mixul energetic din sectorul încălzirii”, mai spune Comisia Europeană.

Ministrul Energiei: Nu se pune problema interzicerii încălzirii cu lemne în România

Mai mult pe EurActiv »