Executivul UE a salutat acordul dintre Parlamentul European și Consiliu privind desemnarea fostei șefe a DNA ca lider al proaspăt-înființatului Parchet European.

„Salut acordul privind numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european. Am toată convingerea că doamna Kövesi va desfășura o activitate excepțională la conducerea Parchetului European. Prin acest acord, va fi posibilă înființarea instituției [...] până la sfârșitul anului 2020”, a declarat comisarul european pentru justiție Věra Jourová.

Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns marți la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European. Acordul asupra numirii lui Kovesi în funcția de procuror-șef trebuie formalizat acum de către Parlament și Consiliu.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.