Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil, miercuri, cererile DNA de reținere și arestare preventivă a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, urmăriți penal în dosarul despăgubirilor ANRP de 109 de milioane de lei.

În cadrul audierilor, deputatul PNL Ioan Oltean a afirmat, în mai multe rânduri, că este nevinovat și a susținut că acuzațiile aduse împotriva sa sunt "fabricații" și "invenții", potrivit Mediafax.

El le-a cerut colegilor din Comisia juridică să voteze împotriva solicitării DNA de arestare preventivă a sa, deși, la intrarea în sală, deputatul le-a transmis jurnaliștilor că nu va cere Comisiei să îl "salveze".

Întrebat dacă vrea să fie "salvat" de la arestarea preventivă de către colegii parlamentari, Ioan Oltean a spus că nu. "Vreau să mă salvez singur", a susținut deputatul liberal în fața ziariștilor înaintea audierii sale din Comisia juridică.

Pe 27 noiembrie, DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, puși sub acuzare într-un dosar pentru fapte de corupție privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este acuzat de trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, iar Cătălin Teodorescu - trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză - pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Pe 3 decembrie 2014, plenul Camerei a respins cererea DNA de încuviințare a arestării preventive a deputatului Cătălin Teodorescu, deși Comisia juridică dăduse aviz favorabil, dând vina pe "o eroare materială".

Secretarul Camerei Deputaților, Niculae Mircovici, a anunțat că dezbaterea în plen și votul final pe cele două rapoarte ale Comisiei juridice privind ridicarea imunității parlamentare a deputaților Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu vor avea loc miercurea viitoare.