Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat, luni, un raport pozitiv privind cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul social-democratului Eugen Bejinariu. Votul în plen este programat pentru ora 16:00, scrie News.ro.

UPDATE Secretarul general al PSD, deputatul Marian Neacșu, a anunțat, luni, că social-democrații îi vor solicita lui Eugen Bejinariu să demisioneze din Parlament, inclusiv în cazul în care va fi reales pentru un nou mandat 11 decembrie, potrivit News.ro.

„Sperăm că luni o să fim mai mulți decât am fost astăzi, iar până luni, în mod ferm, îi solicităm colegului nostru să-și depună demisia. Am avut o discuție cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să își depună demisia. Eu cred că este o datorie față de partid să facă acest lucru și o să îi cerem în continuare să demisioneze”, a afirmat secretarul general al PSD, Marian Neacșu.

„Nu va beneficia de nicio umbrelă a PSD. Noi îi cerem demisia acum și sperăm ca această demisie să rămână și pentru viitorul mandat. Dacă domnia sa aduce prejudicii de imagine partidului, atunci e necesar să i se aplice o sancțiune care poată să meargă până la excludere. Este poziția mea personală”, a adăugat Neacșu, care a subliniat că Bejinariu nu poate fi retras de pe listele pentru parlamentare deorece sunt definitive.

„Astea sunt procedurile legale. Nu avem cum să-l retragem, inclusiv în cazul unui deces rămâne pe listă și i se și atribuie mandatul”, a mai spus Neacșu.

+++

UPDATE 16:20 Ședința de plen în care trebuia să se voteze cererea DNA pentru ridicarea imunității și începerea urmăririi a deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Pentru ca ședința de plen să aibă cvorum, în sală trebuia să fie prezenți cel puțin 177 de deputați din cei 353 de deputați.

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a anunțat că în sală sunt prezenți doar 130 de deputați.

„Neavând cvorumul de ședință de 177, suspendăm ședința”, a anunțat președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

+++

Deputatul PSD, Eugen Bejinariu, a spus că nu îl surprinde raportul favorabil dat de colegii săi din Comisia Juridică asupra cererii DNA de încuviințare a urmăririi penale pentru că cei din comisie „dau, în general, un vot de formă”.

În plus, acesta a precizat că nu are niciun motiv să demisioneze din Parlament, pentru că nu este vinovat.

+++

Avizul pozitiv de luni al Comisiei este unul consultativ, iar votul privind ridicarea imunității deputatului PSD urmează să se dea în plenul Camerei Deputaților, la ora 16:00. Șansele ca ședința de plen să se poată desfășura în cvorum de lucru sunt, însă, minime, în condițiile în care deputații sunt în campanie electorală.


În cazul în care ședința de plen nu se va putea deșfășura din lipsă de cvorum, cel mai probabil votul în privința cererii DNA se va da imediat după alegerile parlamentare din 11 decembrie, când actualul Parlament își încheie activitatea, înainte de validarea noului Parlament ales.

Direcția Națională Anticorupție a cerut la începutul săptămânii trecute aviz de la Camera Deputaților pentru urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, în dosarul „Microsoft 2”.

Acesta este suspectat de abuz în serviciu după ce, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi inițiat și susținut hotărârile de Guvern privind licențele Microsoft pentru școli.

Eugen Bejinariu s-a aflat, joi, la Comisia juridică, pentru a-și studia dosarul. La final, acesta a spus că nu a comis niciun abuz în serviciu și că a fost mandatat imperativ să semneze contractul privind licențele Microsoft pentru școli, ca ministru delegat al Secretariatului General al Guvernului, scrie News.ro.

„Am văzut în referatul procurorilor că există o acuzație că aș fi săvârșit o infracțiune de serviciu. Din punctul meu de vedere, nu am comis niciun abuz în serviciu, în sensul că am inițiat proiecte de HG, căci era atributul meu sau al oricărui ministru, că nu am fost singurul inițiator – de fapt eu am contrasemnat. O hotărâre care a fost, în final, a fost aprobată în ședință de Guvern”, a spus Bejinariu.

„Eu, ca ministru al SGG, am fost mandatat imperativ prin Hotărâre de Guvern să semnez acest contract și actul adițional. Contractul e parte integrantă din HG, publicat în Monitorul Oficial. Nu am modificat cu nimic prevederile din contract”, a adăugat Bejinariu.

Eugen Bejinariu candidează pentru al patrulea mandat de deputat, fiind pe primul loc pe lista PSD în județul Suceava. El este deputat din 2004, iar în perioada 2003 - 2004 a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în Guvernul Năstase.