Comisia juridică a Camerei Deputaților a decis vineri să accepte începerea urmăririi penale a deputatului Pro România Nicolae Bănicioiu.

"Am convingerea că și plenul Camerei Deputaților nu va împiedica aflarea adevărului, iar acolo unde există vinovați aceștia să plătască. Astăzi demonstrăm și noi, PSD, că nu mai punem absolut nicio piedică nimănui, așa cum de multe ori, pe nedrept, s-a spus", a declarat șeful Comisie juridice, social-democratul Nicușor Halici.

DNA a anunțat marți că a cerut Parlamentului ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în care era ministru.

Investigația procurorilor DNA vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului sănătății.

Între 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, actualul deputat Pro România (fost PSD) - la acea vreme ministru al tineretului- ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

- numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

- alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.