Comisia specială pentru Legile justiţiei s-ar putea reuni şi joi, potrivit unor surse parlamentare, deşi anterior votase suspendarea lucrărilor în perioada 14-16 decembrie, zilele decretate de doliu naţional, ca urmare a decesului Regelui Mihai I.

”Tocmai am aflat: mâine de la ora 11:00 se vor măcelări în Comisia Iordache Codul penal şi Codul de procedură penală", a scris miercuri pe Facebook, deputatul USR Stelian Ion, membru al acestei comisii.


Surse parlamentare au precizat, pentru Mediafax, că nu a fost încă transmisă convocarea către membrii Comisiei.

Pe 7 decembrie, Comisia specială privind legile justiției a decis prin vot să nu lucreze în zilele de doliu național (14-16 decembrie).

Comisia Iordache urmează să înceapă dezbaterile privind propunerile de modificare şi completare a Codurilor Penal şi de procedură Penală prin raportare la transpunerea Directivei UE referitoare la prezumţia de nevinovăţie şi la dreptul de a fi prezent la proces.

Potrivit Directivei, statele membre se asigură că persoanele suspectate şi acuzate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Conform HotNews.ro, parlamentarii PSD, ALDE și UDMR au depus deja amendamente la textul transpunerii Directivei UE 343/2016: 

  • PSD+ALDE: ”În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”.
  • PSD+ALDE: ”În cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.
  • UDMR: ”Înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”. (Detalii, aici)