Comisia comună pentru statutul deputaților și senatorilor a votat joi pentru raport de adoptare a proiectului privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, relatează Agerpres.

În comisie au fost 8 voturi "pentru" adoptarea proiectului și o abținere, aparținând reprezentantului AUR.

Proiectul privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari urmează să intre luni în dezbaterea plenului comun al Camerei Deputaților și Senatului.

Pe 6 iunie, actualul președinte interimar al Camerei Deputaților, pe atunci doar liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a depus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Simonis susținea într-un mesaj pe Facebook faptul că "este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă".

"Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate", susține acesta.

Un astfel de proiect a fost depus și de USR în 2022, dar acesta nu a fost scos niciodată din sertar de majoritatea PNL-PSD-UDMR.

Marcel Ciolacu a vorbit joia trecută înainte de a primi votul de învestire despre faptul că pensiile speciale ale parlamentarilor trebuie eliminate, astfel se deschide drumul pentru a elimina toate celelalte pensii speciale.

+++

Pe 15 decembrie 2015, parlamentarii și-au votat pensii speciale, după ce legea fusese trimisă spre reexaminare de președintele Klaus Iohannis.

300 de parlamentari au votat "pentru" și doar doi "împotrivă", iar unii liberali au plecat din sală, în timp ce alții au rămas și au votat în favoarea acestei legi.

Pensiile speciale au fost adoptate în 2015 în sesiunea de primăvară, dar președintele Klaus Iohannis a retrimis legea în Parlament, acuzând "caracterul excesiv și arbitrar al noii indemnizații de care ar urma să beneficieze deputații și senatorii, iar, pe de altă parte, de faptul că acest drept ar urma să se acorde tuturor parlamentarilor care au săvârșit fapte de corupție potrivit vechiului Cod Penal, precum și celor al căror mandat a încetat pentru incompatibilitate".

La reexaminare, parlamentarii au stabilit ca cei condamnați penal să nu mai beneficieze de pensii speciale.

În octombrie 2022, Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuia adoptat până la finalul anului. Instituția recomanda atunci ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie "raționalizate", ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România.