Comisia specială pentru modificarea inițiativelor legislative din domeniul justiției a avut prima ședință marți, iar discuțiile au vizat declanșarea procedurile de organizare a activității acesteia, dar și dezbateri generale pe marginea proiectelor.

UPDATE

Ședința s-a terminat după aproximativ două ore. Miercuri vor avea loc noi dezbateri cu asociațiile din domeniul justiției, urmând ca apoi asociațiile profesionale și ONG-urile să fie și ele chemate să își spună punctele de vedere.


+++

Predoiu a felicitat Ministerul Justiției că a reușit, în ciuda contextului politic, menținerea proiectelor timp de doi ani de zile în dezbatere publică și a reușit să ajungă cu ele în Parlament.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat motivele pentru care se dorește modificarea proiectelor. El a prezentat parcursul proiectelor începând cu septembrie 2020 și până acum, reiterând și el că nu se mai justifică dezbateri ample.

Andronache a mai spus că proiectele sunt în dezbatere publică de doi ani de zile, astfel că nu se justifică lucrări ale Comisiei care să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp.

Fostul ministru al Justiției de la USR, Stelian Ion, a declarat că regretă că spune, dar procedura din timpul Comisiei "Iordache" s-a întins pe mai multe luni, chiar dacă dezbaterile au fost "furtunoase", în timp ce acum noua Comisie vrea să adopte pe repede înainte modificările. Reacția lui vine după ce Gabriel Andronache a și cerut ca dezbaterile generale pe proiectele de legi să înceapă marți.

Tot Ion a spus că trebuia așteptat avizul Comisiei de la Veneția pentru cele trei legi, lucru pe care Coaliția PNL-PSD-UDMR a spus că îl va face, dar pe care l-a uitat acum.

"E un reproș dur la adresa coaliției actuale, care înțelege să nesocotească nu doar regulamentele votate, dar propriile promisiuni făcute prin programul de guvernare. Acolo s-a promis că se va veni cu niște legi, dar legile ar fi trebuit să fie trimise în Parlament însoțite de avizul Comisiei de la Veneția, lucru încălcat flagrant de Guvern. Sunt foarte multe probleme", a fost reacția deputatului USR.

Gabriel Andronache i-a spus că nu e de acord cu "chestiunile" spuse de USR-ist.

"Flexibilitate va exista, am spus lucrul acesta, inclusiv în privința termenului de raport pe care l-a stabilit Biroul permanent", a replicat șeful Comisiei speciale.

+++

Ședința a început puțin după ora 11.30, iar președintele Comisiei, Gabriel Andronache, a precizat că la dezbateri se vor permite câte două luări de cuvânt pe fiecare partid, iar modificările trebuie făcute în regim de urgență. 

El a mai spus că lucrările Comisiei vor fi accelerate după 15 septembrie pentru că de la acea dată sălile din Parlament vor începe să fie ocupate, iar găsirea unei încăperi pentru desfășurarea dezbaterilor va fi dificilă.

Presa va avea acces la toate ședințele, iar pe site-ul Camerei Deputaților va exista o transmisiune live a întâlnirilor. Propunerea a fost supusă la vot și adoptată.

La finalul dezbaterilor și adoptării rapoartelor pentru legile care urmează să fie modificate, proiectele merg la Senat, apoi la Camera Deputaților, iar după adoptare, dacă nu sunt atacate la CCR, se duc direct la președinte pentru promulgare.

Gabriel Andronache a mai făcut apel la colegii din Comisie să fie civilizați în timpul dezbaterilor.

+++

Ședința trebuia să înceapă la ora 10:00, dar a fost amânată pentru ora 11.00. Ulterior, aceasta a fost din nou amânată până la ora 11.30 deoarece "sala este ocupată". Și conferința de presă de la finalul primei întruniri a Comisiei a fost amânată pentru o dată ulterioară.

+++

Comisia, condusă de deputatul PNL Gabriel Andronache, este sesizată cu trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv: PLx nr.440/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, PLx nr.441/2022 privind organizarea judiciară și PLx nr.442/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii. 

Biroul Permanent al Camerei Deputaților (primă cameră sesizată) a stabilit procedura de urgență pentru aceste proiecte. 

Reamintim că joi, Camera Deputaților și Senatul s-au reunit într-o ședință comună pentru a adopta înființarea Comisiei specialăe pentru modificarea Legilor Justiției.

25 de parlamentari vor forma Comisia, care va funcționa 60 de zile de la data înființării. La finalul activității, membrii trebuie să întocmească rapoarte pe inițiativele dezbăute.