Comisia parlamentară pentru controlul activității Serviciul Român de Informații (SRI) a inițiat o propunere legislativă pentru ca primarii să devină beneficiari legali ai informațiilor de securitate națională.

Aceasta prevede includerea primarilor de sector ai municipiului București și a primarilor municipiilor reședință de județ, pe lista beneficiarilor legali de informații din domeniul securității naționale, prevăzuți la articolul 11 din Legea nr.51/1991.

De asemenea, membrii Comisiei propun înlocuirea sintagmei "conducătorilor consiliilor județene, respectiv al Consiliului General al municipiului București" cu "președinților consiliilor județene", pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informații prevăzuți de lege.

"Inițiativa Comisiei vine în sprijinul eficientizării activității primarilor marilor municipii, pentru respectarea practicii democratice în exercitarea atribuțiilor acestora, a statului de drept, pentru dezvoltarea comunităților locale, precum și pentru protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor", transmit membrii Comisiei printr-un comunicat de presă.

Propunerea legislativă a fost inițiată de șapte din cei nouă membri ai Comisiei parlamentare, respectiv de senatorii Ioan-Cristian Chirteș (PNL) și Marius Alexandru Dunca (PSD) și de deputații Florin-Silviu Hurduzeu (PSD), Alexandru Iulian Muraru (PNL), Sorin Răzvan Prișcă (PNL), Mitică Marius Mărgărit (PSD), Teodor Lazăr (USR).