Comisiile de specialitate ale Parlamentului au început marți audierile miniștrilor propuși în Guvernul Orban. Florin Cîțu, propus la Finanțe, e singurul care, până acum, a primit aviz negativ.

Adrian Oros, propus la Agricultură, a primit aviz pozitiv, după o audiere rapidă. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Costel Alexe, propus la Mediu.


Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela - ora 14.00

Marcel Vela a primit aviz pozitiv, cu 17 voturi "pentru" și zece "împotrivă". 

 

  • Evenimentele dramatice din ultimii ani au pus într-o lumină neplăcută Jandarmeria și Poliția, instituții care au eșuat de mai multe ori.
  • Se impune ca împreună să lucrăm pentru a iniția o reformă care să reașeze în serviciul public aceste activități.
  • El vrea reformarea funcționării Jandarmeriei, prin stabilirea unor reguli ferme de intervenție, dar și sancționarea abuzurilor.
  • Relația cu UE și aderarea la spațiul Schengen rămân obiective majore ale României. 
  • Măsuri pe care le vrea Marcel Vela într-un termen scurt: evaluarea activității MAI și a structurilor din subordine pentru desecretizarea documentelor din dosarul 10 august, întărirea capacității administrative, îmbunătățirea legislației în cea ce privește Jandarmeria și Poliția, reorganizarea Poliției Române.
  • El a spus că documentele secrete din dosarul 10 august nu conține lucruri noi pentru opinia publică, dar trebuie desecretizat pentru ca oamenii să nu considere că statul ascunde ceva.
  • Legat de dosarul Colectiv, Vela crede că la nivelul MAI trebuie făcută o Comisie pentru transparentizarea a ceea ce s-a întâmplat pe 20 octombrie 2015.
  • Legat de situația lui Raed Arafat după ultima filmare despre incendiu de la Colectiv apărută în spațiul public, ministrul propus a declarat că este corect să dea un răspuns după o analiză a cele întâmplate.

Marcel Vela a fost președintele Comisiei pentru Apărare din Senat. A fost schimbat de la șefia Comisiei imediat după protestele violente din 10 august, la presiunile PSD, când a insistat ca ministrul de atunci, Carmen Dan, și șefii Jandarmeriei să fi audiați pentru a da explicații. În prezent este secretar al Senatului.

Vela a fost președintele PNL Caraș-Severin și a avut trei mandate de primar al orașului Caransebeș.

Bogdan Gheorghiu, propus pentru funcția de ministru al Culturii, a primit aviz favorabil, cu 14 voturi ''pentru'', cinci ''împotrivă'' și șase abțineri.

Ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă - ora 13.00

Nicolae Ciucă a primit aviz favorabil în Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu 18 voturi "pentru", șase voturi "împotrivă" și o abținere.

 

 

 
  • Nicolae Ciucă a precizat că susține pensiile speciale pentru militari.
  • Despre semnarea decretului prin care a fost trecut în rezervă de către președintele Klaus Iohannis, el a spus că procesul prin care se face predarea mandatului său nu este în contradicție cu participarea la audierea din Parlament.
  • "Desele modificări privind sistemul de salarizare și pensii afectează moralul și starea de spirit în instituțiile din domeniul securității naționale. Este momentul să oprim orice experimente care pot afecta moralul Armatei  și implicit apărarea națională", a spus Nicolae Ciucă.

  •  Ciucă a propus ca el, în calitate de ministru al Apărării, și șeful Statului Major al Apărării să vină o dată pe lună în fața Comisiei pentru a discuta despre amenințările la adresa țării.
  • Ciucă a spus că vrea asigurarea unei execuții bugetare pentru a corespunde celor 2% din PIB alocate Apărării, iar în 2020 să continue analiza strategică a apărării.
  • Continuarea procesului de modernizare a structurilor de forță și continuarea procesului pentru cumpărarea de armament pentru anumite structuri din Armată.
  • Achiziția bateriilor de coastă și modificarea legislației pentru a simplifica procesul de achiziție a armamentului.
  • El a propus înființarea unui grup de lucru pentru optimizarea legislației în domeniul Apărării.
  • O lege privind continuarea programului F16, promovarea legislației privind securitatea și apărarea cibernetică, măsuri interne privind motivarea și selecția personalului, reformarea și modernizarea învățământului militar, investițiile bazei Kolgălniceanu și Câmpia Turzii. 

Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie - Scorpionii Roșii - cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004). Ciucă este singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Nicolae Ciucă a fost recent în centrul unui scandal, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 28 decembrie 2018, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului său ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării de atunci, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Curtea de Apel București a admis o cerere a Ministerului Apărării Naționale prin care se solicită suspendarea decretului lui Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

În prezent, Ciucă este Șef al Statului Major al Apărării, dar urmează să demisoneze și să fie trecut în rezervă de președinte pentru a putea prelua conducerea MApN.

+++

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu - ora 11.00

Cîțu a primit 19 voturi favorabile și tot atâtea ”împotrivă”, astfel că avizul comisiilor e unul negativ. Pentru un vot pozitiv e nevoie de voturile a 50+1 dintre membrii comisiilor prezenți la audieri.

  • Voi face tot ce-mi stă în putință, împreună cu BNR, pentru a revigora Comisia româno-rusă care se ocupă de repatrierea tezaurului.
  • Vom elimina efectele negative ale Ordonanței 114 și a actelor care au modificat ulterior ordonanța.
  • Fondurile europene rămân un capitol important în construirea bugetului.
  • Vom avea 16 ministere, mai puține și mai rapide în decizii.
  • Vom avea un buget cu accente liberale, cu criterii de eficiență. Vor fi alocați la apărare cei 2% din PIB, dacă se poate chiar mai mult, pentru că suntem într-un context tulbure.
  • Vom merge spre cei 6% din PIB și la educație, dar mai mulți bani să meargă spre investiții, nu doar în salarii.
  • Este urgentă rectificarea bugetară. Obiectivul este de a respecta tratatele semnate de România cu Comisia Europeană și de a evita o procedură de infringement pentru depășirea deficitului bugetar.
  • „Guvernul Orban este un guvern de tranziție. O tranziție spre o economie liberală”.
  • „Voi respecta întotdeauna deciziile Parlamentului”, a spus Florin Cîțu, în prezentarea de introducere a plaunului său ca ministru, adăugând că, „spre deosebire de alți miniștri”, ușa lui va fi întotdeauna deschisă pentru colegii din comisiile reunite.
  • Audierea lui Florin Cîțu a început cu contre între membrii PNL și PSD pe tema calendarului audierii.

 Florin Cîțu a fost economist-șef la ING Bank, de unde a fost concediat în 2011. Se spune că a fost concediat în urmă atacului speculativ dat în 2008 asupra leului. Atunci, parte din trezorierii-șefi ai câtorva bănci comerciale au fost obligați să părăsească sistemul, Cîțu fiind printre ceia admiși să mai lucreze în continuare.

A absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, și are un master și un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîțu a mai lucrat ca economist la Bancă Europeană de Investiții și la Banca Centrală a Noii Zeelande.

A fost ales senator în 2016 și a condus Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital. În prezent este liderul senatorilor PNL. 

+++

Ministrul propus pentru Sănătate, Victor Costache - ora 10.00;

Victor Costache a fost avizat de Comisiile reunite de sănătate cu 14 voturi favorabile și 4 împotrivă.


 

  • "Avem de gestionat câteva crize: criza rezidenților, luați ostatici în acest joc politic și trebuie să lucrăm împreună. Împreună cu ministrul Educației vom rezolva problema examenului de rezidențiat. Nu este corect să schimbăm regulile în timpul jocului, iar studenții trebuie să susțină examenul în decembrie", a declarat ministrul propus.
  • Legat de acuzațiile de malpraxis care planează asupra lui, Costache a spus: "Cred în justiția din această țară. În momentul când mi se va schimba calitatea de suspect îmi voi prezenta imediat demisia. Înțeleg durerea familiei, este un caz de chirurgie cardiovasculară, dar trebuie să știți că am cerut și o audiere din partea colegiului cardiovascular francez".
  • Potrivit studiului prezentat de acesta, în Sibiu s-au înregistrat cele mai puține decese în urma acestor operații.
  • Victor Costache crede că "orice soluție în sănătate trebuie gândită cu calm, împreună".
  • "Sunt prin construcție un personaj care se opune măsurilor radicale", a mai explicat ministrul propus.
  • Printre măsurile pentru rezolvarea crizei numărului medicilor de familie, ministrul vrea creșterea mediei de vârstă ai acestora.
  • Despre bolile cardiovasculare - trebuie prioritizată alocarea bugetară în acest domeniu.
  • În momentul de față, în România se aruncă 150 de inimi și 300 de plămâni la gunoi pentru că nu are cine să le transplanteze.
  • Întrebat despre ce va face concret pentru Spitalul Nehoiu din Buzău care deservește un număr mare de oameni și are o lipsă acută de oameni: "Spitalele sunt sufocate cu cheltuielile salariale și nu se pot dezvolta. Trebuie să creștem bugetul. Medicii nu vin numai datorită salariilor. Fără dezvoltare a infrastructurii și oricât de mari ar fi salariile, medicii nu vin".
  • Victor Costache a fost întrebat dacă Institutul Cantacuzino ar trebui să treacă înapoi la MS de la MApN, dar a replicat că nu este de competența lui să răspundă.

Victor Sebastian Costache (45 de ani) este specialist în chirurgie cardiovasculară, toracică și pulmonară, fiind absolvent al Universității de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași (1992-1998). Are o diplomă de master în Anatomie la Facultatea de Medicină "J. Fourier" din Grenoble, Franța. A fost medic rezident în Toulouse și în Grenoble. A lucrat în spitale din mai multe țări europene.

În 2009, și-a susținut teza de doctorat cu titlul "Optimizarea metodelor de diagnostic și tratament în mediastinite".

Este conferențiar universitar doctor la Universitatea "Lucian Blaga", Facultatea de Medicină "Victor Papilian" din Sibiu.

E autorul mai multor premiere în domeniul chirurgiei cardiovasculare: primul anevrism de aortă abdominal rupt tratat Endovascular din România, primul anevrism toracic rupt tratat Endovascular din România, prima protezare mitrală endoscopică cu tehnologie RAM din lume și record mondial pentru cel mai complex caz de patologie aortică tratat endovascular. 

+++

Ministrul propus pentru Fonduri Europene, Ioan Marcel Boloș - ora 09.00: 

Marcel Boloș, avizat favorabil de Comisie, cu 21 de voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” și șase abțineri.


  • Boloș spune că are o experiență bogată în privința fondurilor europene, inclusiv din calitate de beneficiar.
  • măsuri: schimbarea de paradigmă instituțională - trebuie să punem în centru beneficiarul și proiectele.
  • o a doua măsură e de simplificare procedurală și debirocratizare instituțională.
  • ministrul demis al Finanțelor, Eugen Teodorovici, îi cere să acorde atenție cazului Barna, semnalat recent de o investigație a Rise Project. Boloș promite transparență și deschidere.
  • riscul de dezangajare există și în actuala perioadă de programare, anul viitor e unul cu un risc de dezangajare de 3,2 mld euro. Anul acesta a fost de 1,9 miliarde de euro.
  • descentralizarea POR - un lucru dorit de toți.
  • Întrebat de problemele cu ANI, Boloș a susținut că ICCJ a anulat raportul Agenției privind starea sa de incompatibilitate.
  • Întrebat de conflictul cu conducerea BOR, ministrul propus a spus că nu a avut un astfel de conflict, ci a fost vorba de nerespectarea normelor bisericești, motiv pentru care a și fost pedepsit.
 

Eugen Teodorovici și Victor Ponta au anunțat înainte de încheierea audierilor că îi vor da vot pozitiv, fostul premier amintind că l-a promovat secretar de stat.

Marcel Boloș (51 de ani) a absolvit Facultatea de Științe Economice, Universitatea din Oradea (1993-1997), Facultatea de Electrotehnică și Informatică (1992-1997), are studii de master în Managementul Instituțiilor Financiar- Bancare (1997-1999) și un doctorat la Facultatea de Științe Economice, Universitatea de Vest, Timișoara (2000-2005).A fost asistent universitar la Facultatea de Științe Economice, Universitatea din Oradea, apoi lector universitar, conferențiar universitar și profesor universitar doctor (de la 1 octombrie 2015) la catedra de Finanțe-Contabilitate din cadrul aceluiași centru universitar. 

A ocupat diverse funcții în administrația publică locală: inspector - Serviciul de Relații cu Publicul, Primăria Municipiului Oradea (1993-1997), șef birou la Primăria Municipiului Oradea (1997-1998), contabil-șef - Direcția Imobiliară din cadrul Primăriei Municipiului Oradea (1998-2000), director economic în cadrul Administrației Patrimoniului Imobiliar - Consiliul Local Oradea (2005-2008), director executiv - Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Primăria Municipiului Oradea (2008-2012).Între 2012-2013 a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, apoi director general, Coordonatorul Autorității de Management POST și al Direcției Generale Management și Strategii din Ministerul Transporturilor (2013-noiembrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor (noiembrie 2015-ianuarie 2017) și director general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest (din ianuarie 2017).

În 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Marcel Ioan Boloș, potrivit Radio România Actualități. Astfel, Marcel Ioan Boloș a ocupat funcția de director executiv de direcție în primăria Oradea și în același timp funcția de secretar de stat la ministerul dezvoltării regionale și turismului, și ulterior director general adjunct la ministerul transporturilor. De asemenea, a deținut simultan funcțiile de director general adjunct la ministerul transporturilor și director general în cadrul Institutului regional pentru cercetare, educație și transfer tehnologic, societate comercială din sectorul public. 


Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros - ora 15.00;

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe - ora 15.00.

Audierile continuă și miercuri, iar luni, 4 noiembrie, plenul reunit al Parlamentului va acorda votul final pentru Cabinet.