Forul de conducere al PSD a votat vineri componenţa noului guvern. Apar multe nume noi, inclusiv un ministru judecat pentru evaziune fiscală.

UPDATE

PSD a publicat şi variantă upgradată a programului de guvernare. Potrivit documentului, salariul minim şi punctul de pensie ar urma să crească, în timp ce TVA va scădea anul viitor de la 19% la 18%. 

Familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600 - 1.800 lei/an pentru fiecare copil. Banii vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absenţe nemotivate. (Detalii, aici)

Declaraţii Viorica Dăncilă:

 • e importantă relansarea dimensiunii europene, astfel că Ministerul Fondurilor Europene devine un minister de sine stătător şi am înfiinţat un post de vicepremier însărcinat cu implementarea parteneriatelor strategice, mai ales cel cu SUA.
 • După prezentarea miniştrilor, premierul desemnat nu a dorit să răspundă la întrebări.

Lista miniştrilor:

 • Vicepremier, ministrul Dezvoltării - Paul Stănescu
Înalta Curte de Casație discută o cerere de redeschidere a unei anchete penale ce îl are drept subiect. Stănescu a declarat joi că va demisiona dacă va fi inculpat.
 • Vicepremier, ministrul Mediului -  Graţiela Gavrilescu
 • Vicepremier - Viorel Ştefan
 • Vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice - Ana Birchall
Cum Viorica Dăncilă a fugit de întrebări ca de obicei, nu e clar de ce a fost înfiinţat acest post. La prima vedere pare o sinecură pentru Ana Birchall, mereu în căutare de vreo funcţie prin guvern.
 • Ministrul de Interne - Carmen Dan
 • Ministrul de Externe - Teodor Meleşcanu
 • Ministrul Apărării - Mihai Fifor
 • Ministrul de Finanţe - Eugen Teodorovici
 • Ministrul Justitiei - Tudorel Toader
 • Ministrul Agriculturii - Petre Daea
 • Ministrul Educaţiei - Valentin Popa
 • Ministrul Economiei - Dănuţ Andruşca
 • Ministrul Energiei - Anton Anton
 • Ministrul Transporturilor - Lucian Şova
 • Ministrul Fondurilor Europene - Rovana Plumb
 • Ministrul mediului de afaceri - Ştefan Radu Oprea
Senatorul PSD este judecat pentru evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani.
 • Ministrul Sănătăţii - Sorina Pintea
 • Ministrul Comunicaţiilor - Bogdan Cojocaru
 • Ministrul Culturii  - George Ivaşcu
 • Ministrul Apelor şi Pădurilor - Ion Deneş
 • Ministrul Cercetării - Nicolae Burnete
 • Ministrul Tineretului şi Sportului - Ioana Bran
E secretară a Camerei Deputaţilor şi fiica unui milionar în domeniul distileriei alcoolului. (Detalii, aici)

 • Ministrul Turismului - Bogdan Trif
 • Ministerul Muncii - Lia Olguța Vasilescu
 • ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul - Viorel Ilie
Anul trecut, Viorel Ilie a fost acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. A fost, însă, salvat de colegii senatori.
 • Ministru delegat pentru afaceri europene - Victor Negrescu
 • ministrul pentru Românii de pretutindeni - Natalia Intotero

S-a mai ocupat de românii de pretutindeni, prilej cu care s-a remarcat cu o afirmaţie controversată.

***

Carmen Dan rămâne în guvern şi spune că anul acesta are în plan reformarea poliţiei, precum şi dotarea jandarmeriei cu mijloace de protecţie, pentru că sunt foarte mult solicitaţi în ultima perioadă.

***

Ionuţ Mişa şi-a apărat mandatul, spunând că a fost unul dintre cei mai eficienţi miniştri, dar a spus că pleacă, întrucât e vorba de o decizie politică. El a mai spus că îşi reproşează că nu a comunicat mai mult cu presa, dar a dat vina pe timpul scurt.

***

Olguţa Vasilescu, explicând revenirea Anei Birchall: S-a constatat că e nevoie de o întărire a relaţiilor externe.

***

Petre Daea: "E o vreme bună, sperăm într-un an agricol bun şi totul va fi bine".

***

Şedinţa PSD s-a încheiat.

***

Ana Birchall va reveni în guvern, în postura de vicepremier fără portofoliu, iar Teodorovici va fi ministru al Finanţelor. Vor fi patru vicepremieri, ceilalţi trei fiind Viorel Ştefan, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu.

*** 

Liderul ALDE a explicat că Dăncilă nu a mai venit la reuniunea ALDE pentru că o discuţie de 15 minute nu ar fi putut fi una serioasă. Urmează ca întâlnirea să aibă loc luni.

***

Toma Petcu (ALDE) a demisionat din fruntea Ministerului Energiei. Portofoliul ar urma să-i revină deputatului Anton Anton, de la aceeaşi formaţiune. Tăriceanu a evocat motive de sănătate.

***

Florian Bodog a declarat, înainte de CEx, că a luat decizia de a nu-şi mai depune candidatura pentru un nou mandat la Sănătate. "Am luat decizia personală să nu îmi depun candidatura pentru un nou mandat la Ministerul Sănătăţii. Voi susţine necondiţionat următoarea persoană care va ocupa acest portofoliu", a spus Bodog.

Biroul Politic Central al ALDE s-a reunit de la ora 10:00, la şedinţă participând şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă.

Potrivit declaraţiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, doi miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri, informează Mediafax.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la începutul acestei săptămâni, că membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democraţii au decis să îşi facă ei înşişi Guvernul şi nu alte instituţii. 

În spaţiul public au apărut mai multe nume pentru portofoliile de ministru, dar, întrebat înainte de CEx de jurnalişti dacă au nimerit vreun nume, preşedintele social-democraţilor a răspuns negativ.

El a mai spus că tot timpul liderii locali au făcut propuneri de miniştri, nu doar acum. Dragnea a precizat că unele nume nu au fost acceptat de Viorica Dăncilă.

În pofida declaraţiei lui Dragnea, primarul Capitalei a confirmat o parte din numele vehiculate pentru a face parte din noul guvern. Gabriela Firea a declarat că PSD Bucureşti o susţine pe Rovana Plumb pentru postul de vicepremier, pe Ecaterina Andronescu la Educaţie, pe Rodica Nassar la Sănătate şi pe George Ivaşcu la Cultură.

Retragerea lui Dunca

Ministrului Turismului, Marius Dunca, a anunţat vineri dimineaţa că i-a transmis lui Dragnea că se retrage.

"Vă anunţ acum, aici, că o să mă retrag. O să rămân întotdeauna un partener al sportului şi al organizaţiilor de tineret. Sper că nu i-am dezamăgit pe preşedinţii de federaţii, toţi mi-au spus să continui. Le-am spus că este destul de greu. (..) Când am luat această decizie, m-am consultat cu mai multe persoane, dar în primul rând şi cu preşedintele Dragnea pentru că trebuie asumată o responsabilitate, nu e un minister uşor", a declarat Marius Dunca, într-o conferinţă de presă la sediul ministerului.

El a mai declarat că federaţiile sportive i-au cerut să rămână, strângând semnături în acest sens.

Cu câteva ore înainte, GSP a publicat un material în care precizează că ministrul Sportului are în 2012-2017 venituri medii de 12.000 de euro pe an, dar conduce un Audi A8 nedeclarat, limuzină comparabilă ca preț cu cea primită de Simona Halep când a devenit Nr. 1 mondial.

Alte nume vehiculate

La Transporturi sunt vehiculate două nume: cel al fostului ministru Răzvan Cuc şi Lucian Şova. În locul lui Mircea Titus Dobre la Turism ar putea veni Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii de Mediu, sau Ioana Bran, secretară la Camera Deputaţilor.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta.