Ședința Comitetului Executiv Național al PSD este convocată luni, de la ora 16:00, pentru a stabili componența noului Executiv condus de premierul desemnat Viorica Dăncilă.

UPDATE

Dragnea a declarat ca membrii PSD cercetați penal vor putea face parte din Cabinetul Dăncilă. Răspunzând unei întrebări, el a precizat: "Am hotărât să ne facem noi guvernul și nu alte instituții".

+++

După ședința CEx, Liviu Dragnea a declarat că s-a discutat despre procedura de desemnare a membrilor Cabinetului. Astfel, vineri de la 11:00, social-democrații vor vota membrii, după ce toate organizațiile județene vor face propuneri, care vor fi centralizate. Vineri, fiecare propunere va fi votată individual.

Dăncilă a dat asigurări că în prima ședință de guvern va adopta o OUG privind amânarea depunerii declarației 600, a mai spus Liviu Dragnea.

Echipa care a lucrat și la actualul program de guvernare se va ocupa și de modificarea lui, a afirmat Dragnea, explicând că sunt planuri pentru o sală polivalentă și două muzee în București, trei clădiri pentru operă în Capitală, Craiova și Cluj.

Liderul social-democrat a susținut că nu e de acord cu propunerea lui Rădulescu privind dezincriminarea abuzului în serviciu.

+++

Președintele PSD a declarat că, în principiu, nu vor fi modificări "mari sau multe" la programul de guvernare, menționând că acesta urmează să fie actualizat:"Programul de guvernare, vorbind la stadiul de astăzi, o să îl discutăm în CEx. Acesta va fi subiectul principal, o să discutăm și cu colegii de la ALDE, o să discutăm și mâine, și poimâine, și joi, dar am stabilit, în principiu, că nu vor fi modificări mari sau multe. E vorba, în principal, de a fi actualizat, ținând cont că 2017 a trecut și nu mai putem rămâne, de exemplu, în program cu niște termene care poate sunt restanțe".

Referitor la faptul că social-democrații au decis să amâne anunțarea componenței guvernului, Dragnea a explicat: ''Părerea unanimă a fost că ne-am grăbi dacă astăzi am stabili niște miniștri. Nu discutăm despre ministere și miniștri astăzi. Am discutat ieri despre programul de guvernare. Azi am avut o întâlnire cu colegii de la ALDE, premierul Viorica Dăncilă. Am discutat despre Declarația 600''.

El a mai spus că termenul de depunere a formularului 600 va fi amânat până în 1 martie, Guvernul urmând să dea o ordonanță de urgență, în prima ședință.

Cătălin Rădulescu a declarat, înaintea CEx, că circa un sfert dintre actualii miniștri, adică "8-9 miniștri", nu se vor regăsi în noul guvern.

Deputatul a mai declarat că va propune modificări la programul de guvernare pe tema justiției, între care respectarea Directivei europene privind prezumția de nevinovăție și a precizat că susține dezincriminarea abuzului în serviciu.
+++

Președintele PSD Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat că discuțiile privind formarea Guvernului condus de Viorica Dăncilă vor fi amânate pentru că social-democrații nu au ajuns la o înțelegere privind unele portofolii. 

În ședința de luni a CEx se va discuta doar despre programul de guvernare, urmând ca o nouă ședință a Comitetului Executiv Națională să aibă loc vineri, când ar putea fi luată o decizie privind membrii Guvernului Dăncilă. 

A apărut și informația că UDMR ar dori două ministere - Cultură și Energie, dar liderul Kelemen Hunor a afirmat că este exclus ca partidul său să participe la guvernare. 

După ședința conducerii ALDE, Tăriceanu a spus că el e de acord cu cooptarea UDMR la guvernare.

+++

Structura viitorului Cabinet nu va fi modificată.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică seara că o treime din viitorul guvern se va "împrospăta", iar structura guvernamentală rămâne aceeași.

"În primul rând, structura guvernamentală rămâne aceeași, este una eficientă, nu avem acum timp pentru o analiză fulger, este mai important să analizăm ce au făcut miniștrii decât să numărăm cabinetele, ministere, secretariatele de stat din subordinea ministerelor. Într-adevăr, s-a luat decizia ca unii dintre miniștri să-și înceteze activitatea și să preia aceste portofolii persoane care sunt energice, dinamice și care sunt bune cunoscătoare ale acelui domeniu. (...) Cred, fac o estimare, sper să nu greșesc, cam o treime din guvern se va împrospăta, mi-aș dori să fie, la fel, mai multe doamne - așa cum s-a întâmplat în celelalte guverne - mi-aș dori ca după ziua de luni să nu existe o competiție și un sentiment negativ între organizațiile județene care vor propune anumiți candidați", a explicat, la România TV, Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Vicepreședintele PSD a menționat că programul de guvernare va rămâne, "în esență", același.

Din viitorul Guvern nu vor mai face parte unii dintre miniștrii Cabinetului Tudose, printre care Marcel Ciolacu și Marius Nica. Acesta din urmă și-a anunțat deja demisia din funcția de ministru delegat al Fondurilor Europene.

Reprezentanții ALDE au susținut că își vor păstra portofoliile deținute la Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul.

Parlamentul va fi convocat în sesiune extraordinară, pe 29 ianuarie urmând să aibă loc votul de învestitură pentru noul guvern.

Nume vechi

Numele vehiculate pentru a face parte din Guvernul Dăncilă sunt persoane care au mai fost miniștri.

Surse citate de Mediafax vehiculează întoarcerea în Guvern a Rovanei Plumb, pe postul lui Ciolacu, de vicepremier fără portofoliu. Astfel, Rovana Plumb, Paul Stănescu (Dezvoltare) și Grațiela Gavrilescu (Mediu) ar urma să fie cei trei vicepremieri din noul guvern.

De notat că Rovana Plumb e implicată în afacerea Belina, dar colegii deputați au respins cererea DNA de ridicare a imunității parlamentare.

Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca joi o cerere de confirmare a redeschiderii urmăririi penale în cazul vicepremierului Paul Stănescu, scrie Digi24.ro.

Conform site-ului ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat pe 17 ianuarie 2018, iar alături de Stănescu, intimați în dosar mai sunt Marian Belu Briceag, Florin Cotoșman și Remus Manolache.

La Ministerul Educației, Liviu Pop ar putea fi înlocuit de Ecaterina Andronescu, cea care s-a retras, în CExN al PSD. La Ministerul Transporturilor ar putea reveni pe funcție fostul ministru Răzvan Cuc, dar pentru acest portofoliu a mai fost vehiculat și numele deputatului PSD Sorin Bota.

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii în Executivul Grindeanu, care ar putea să îl înlocuiască astfel pe Lucian Romașcanu.

Și la Ministerul Sănătății ar putea surveni o schimbare, în sensul că numele Rodicăi Nassar, actual secretar de stat, este vehiculat pentru a-l înlocui pe Florian Bodog. O altă revenire ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene și ministru al Finanțelor în Guvernul Ponta.

Cu semnul întrebării privind prezența în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar și ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Adevăratul premier

Victor Ponta a declarat duminică seara, la Antena 3, că va vota ”împotriva” guvernului, decizie care nu are legătură cu calitățile sau defectele Vioricăi Dăncilă, ci cu faptul că, în opinia sa, adevăratul premier va fi Liviu Dragnea.

"Va conduce Guvernul domnul Dragnea și trebuie să-și asume răspunderea, nu poate mereu prin altcineva. (...) Eu cred că domnul Dragnea nu are educația politică și capacitatea intelectuală de a conduce o țară. Acum însă o conduce. Din punctul meu de vedere o conduce prost, motiv pentru care nu mai sunt membru în PSD (...) și o să votez împotriva Guvernului Dragnea 3", a spus fostul prim-ministru.