UPDATE / VIDEOConcluziile consultărilor de la Guvern pe calendarul alegerilor: Propunerile, prezentate în Coaliție

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit marți cu REPER și Forța Dreptei, ultimele formațiuni chemate la discuții pentru a finaliza calendarul electoral al alegerilor prezidențiale și parlamentare.
UPDATE
Guvernul a transmis marți, la finalul consultărilor dintre prim-ministrul Marcel Ciolacu și formațiunile politice pe tema calendarului alegerilor prezidențiael și parlamentare, că "toate forțele politice vor o soluționare rapidă a calendarului electoral", astfel că joi va avea loc o ședință a Coaliție PSD-PNL.
Ciolacu, alături de cei doi viceprim-miniștri, Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, va prezenta joi, în Coaliția de guvernare, variantele propuse de partidele politice în urma dialogului privind stabilirea calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an.
Totodată, premierul Marcel Ciolacu va cere partenerilor de Coaliție să dea curs solicitării exprimate de toți participanții la discuțiile de la Palatul Victoria ca stabilirea calendarului electoral să se realizeze în cel mai scurt timp posibil, astfel încât competiția electorală să se desfășoare în condiții predictibile și echitabile pentru toți candidații.
Stabilirea calendarului electoral trebuie să se facă pe baza unor criterii obiective, agreate de toate partidele politice și nu pentru a avantaja sau dezavantaja anumiți candidați, susține Executivul.
”Le mulțumesc tuturor partidelor participante pentru dialogul constructiv! Consider că a fost un demers util și democratic și îmi doresc ca și partenerii de Coaliție să țină cont de opiniile exprimate”, a adăugat Marcel Ciolacu.
+++
S-au încheiat și discuțiile cu Forța Dreptei, formațiune reprezentată de liderul ei, Ludovic Orban, și deputații Antonel Tănase și Ionel Dancă.
+++
Ramona Strugariu și Dragoș Pîslaru, copreședinții Partidului REPER, și deputatul Alin Prunean au ieșit de la consultări.
Luni, într-un comunicat transmis presei, REPER spunea că "aceste consultări ar fi trebuit să aibă loc cu partidele politice și cu societatea civilă înainte de a decide comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și de a asuma o Ordonanță de urgență pentru organizarea alegerilor prin care s-a ignorat legea și s-a încălcat dreptul partidelor politice de a avea delegați în secții".
"După pseudo-consultări, așteptăm o asumare a gestiunii dezastruoase a alegerilor din 9 iunie, soluționarea cererilor de renumărare REPER, pe care Biroul Electoral Central le-a ignorat, precum și inițierea unei reforme electorale care să permită, între altele, reprezentarea corectă a formațiunilor politice și a candidaților independenți în secții, alegeri locale pentru primari în două tururi de scrutin, acces egal la competiția electorală, fără reguli absurde și prohibitive precum condiția de a strânge sute de mii de semnături pentru a putea participa la alegeri. Monopolul politic al legislației electorale nu face parte din jocul democratic", au declarat copreședinții REPER.
+++
Executivul a informat că vor continua discuțiile cu REPER, de la ora 9:00 și cu Forța Dreptei, de la ora 10:00.
Luni, la Guvern au fost USR, AUR, UDMR, SOS România, Grupul Minorităților Naționale și PUSL.
Citește și: S-a terminat prima zi de consultări la Guvern pe tema alegerilor
Din partea Guvernului, la consultări se află premierul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu și vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.
Majoritatea formațiunilor s-au pronunțat pentru organizarea alegerilor la finalul anului.
Comentarii