Camera Deputaților a adoptat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care prevede că nu beneficiază de liberare condiționată condamnații care execută pedepse pentru omor, viol, corupere sexuală a minorilor sau tâlhărie calificată.

Camera Deputaților e for decizional.

”Nu beneficiază de liberare condiționată condamnatul aflat în executarea unei pedepse pentru săvârșirea uneia sau mai multe dintre faptele prevăzute la art.188, 189, 214 - 216, 218 - 221, 234 sau 236”, se arată în proiectul care modifică Codul penal, potrivit Agerpres. Aceste articole se referă la omor, omor calificat, viol, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria calificată, tâlhăria sau pirateria urmată de moartea victimei, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, exploatarea cerșetoriei.

Proiectul mai prevede că liberarea condiționată în cazul detenției pe viață poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat efectiv 25 de ani de închisoare. În cazul celor care se află în închisoare, se dispune liberarea condiționată dacă cel condamnat a executat cel puțin trei pătrimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani, sau cel puțin patru cincimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.

Proiectul de lege a fost adoptat în plin scandal declanșat de inacțiunea autorităților care nu au fost în stare să protejeze o minoră care a depus plângere pentru viol împotriva unui bărbat condamnat la 90 de ani de închisoare pentru cinci crime, dar eliberat după 25 de ani.

Cum autoritățile nu ”l-au deranjat” pe bărbat, acesta a incendiat-o pe adolescentă, care se află acum în stare foarte gravă la spital.