Liderii PSD s-au reunit sâmbătă la Neptun, în ședința Comitetului Executiv Național (CExN). Ședința au fost tensionate, potrivit mai multor surse din partid.

UPDATE 21:00:

Gabriela Firea, primarul municipiului București și vicepreședinte PSD, a cerut demisia ministrului de interne, Carmen Dan, dar conducerea social-democraților nu a fost de acord.

Carmen Dan a declarat după ședința CEx PSD că situația a fost tranșată prin vot de membrii PSD și că poate colabora fără probleme cu Primăria Capitalei, fiind vorba despre instituție și nu de persoane.

„Situația s-a tranșat în Comitetul Executiv, prin vot. Este important ce s-a discutat în CEx, eu pot lucra cu Primăria Capitalei. Aici nu vorbim de persoane, ci despre instituții”, a spus ministrul de interne.

Gabriela Firea i-a cerut sâmbătă demisia ministrului Carmen Dan pentru modul în care a gestionat situația din timpul protestelor din 10 august, dar liderii social democrați au dat un vot negativ.

„Sunt păreri diferite care sunt normale, nu putem gândi toți același lucru. Referitor la gestionarea crizei, nu vreau să apăr pe cineva, dar când acuzăm pe cineva să facem pe probe concludente. Nu pot să spun că minte cineva, eu am colaborat bine cu doamna primar și i-am acordat tot sprijinul pe care mi l-a solicitat”, a spus premierul Viorica Dăncilă, după ședința CEx de la Neptun.

Fostul prim-ministru MIhai Tudose afirmat, la ieșirea de la ședința Comitetului Executiv Național al PSD, că în partid s-au acumulat niște tensiuni și că vina pentru această situație aparține tuturor.

„Dacă cineva vine și spune că în partid totul este în regulă, că a înflorit laleaua în glastră, soarele e în fereastră, e perfect. Nu este. Este un moment de inflexiune, s-au acumulat niște tensiuni, s-au spus niște lucruri. Așteptăm de aici încolo să vedem ce se întâmplă. Vina este a tuturor. A unora că nu au spus când trebuie, a altora că nu au ascultat când trebuie”, a spus Tudose.

Referindu-se la discuțiile din partid pe tema demiterii ministrului de Interne, Carmen Dan, acesta a declarat: „Eu nu pot fi decât obiectiv, cu ghilimele. Eu am avut un conflict cu doamna Carmen Dan, tot după o chestie din asta. Eu știam ceva, domnia sa susține altceva”.

În schimb, ministrul apărării a plecat cu o altă impresie după ședința de la Neptun. „Comitetul Executiv de astăzi (sâmbătă -n.r.) nu a fost, așa cum și-ar fi dorit unii, despre dezbinare și scandal, ci despre performanță, solidaritate și echipă. Despre o guvernare PSD-ALDE de succes, orientată spre cetățean și spre sporirea bunăstării acestuia. Acestea sunt numai câteva dintre măsurile prezentate astăzi de premierul Viorica Dăncilă și aprobate de către CEX, măsuri concrete, cu termene precise de implementare”, a scris Mihai Fifor, într-o postare pe Facebook.

În ședință, potrivit Gabrielei Firea, Liviu Dragnea i-a anunțat pe social-democrați că nu intenționează să candideze la președinția României. Șeful PSD a spus că social-democrații vor avea candidat comun cu ALDE, potrivit unor surse din partid citate de Hotnews.

Dragnea a explicat, la finalul ședinței, că le-a spus colegilor că ar trebui să fie un candidat comun, nu neapărat să nu fie de la PSD, adăugând că a discutat și cu Tăriceanu.

„Nu am avut niciodată obiectivul de a candida la alegerile prezidențiale. Nu cred că va apare un motiv care să mă convingă să candidez. Cel mai important este ca Iohannis să nu mai fie președinte. Încă 5 ani cu Iohannis este un dezastru pentru România”, a declarat Dragnea. 

La finalul ședinței, Gabriela Firea a declarat că nu poate spune că Liviu Dragnea se află în spatele violențelor jandarmeriei din 10 august, dar este evident că acesta se consultă permanent cu ministrul de interne Carmen Dan, pe care, de altfel, a promovat-o. Primarul Bucureștiului a mai spus că se aștepta ca Dragnea să o retragă pe Carmen Dan de la minister pentru a salva prestigiul României și al guvernului, în condițiile în care oficialii europeni sunt îngrijorați de ceea ce s-a întâmplat la protest.

Firea a adăugat că relația sa cu Dragnea este una tensionată și a lansat mai multe atacuri și la adresa protejatei lui, Carmen Dan.

Întrebată la plecarea de la ședința CExN a PSD care este relația sa în acest moment cu Liviu Dragnea, Gabriela Firea a răspuns: „Îmi pare rău să spun, dar este tensionată”, transmite Agerpres.

Firea a precizat că rezolvarea acestei situații depinde mult și de Liviu Dragnea.

„Depinde mult și de dumnealui. Eu am fost întotdeauna un om al dialogului, dar la cum s-au pus astăzi lucrurile în discuție și la cum a fost regia cu doamna Dan - care a scos din dosar xeroxuri cu SMS-uri și WhatsApp-uri, convorbiri particulare între doamna prefect și un domn secretar de stat, adică totul a fost atât de bine pus la punct și regizat - și nu vrea să renunțe la domnia sa, încât clar că acum e o breșă pur și simplu între noi”, a adăugat Firea.

Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a spus că ședința CExN a fost tensionată „pe alocuri" și că speră ca partidul să se normalizeze. Întrebat ce înseamnă normalizare, Negoiță a răspuns: „Să fim cinstiți și corecți unii cu alții, asta am spus în interior și în asta cred”, transmite News.ro.

+++++++++++++++

UPDATE 16:00: Gabriela Firea a cerut demisia ministrului de interne, Carmen Dan, pentru modul în care a gestionat intervenția forțelor de ordine în timpul protestului din 10 august.

"Se impune demisia și retragerea sprijinului politic pentru modul în care au fost gestionate intervenția jandarmilor", ar fi spus Firea în ședință, potrivit unor surse din partid citate de HotNews.

+++++++++++++++ 

Șeful partidului a spus însă că nu crede că se va discuta de o ordonanță privind amnistia și nici nu i se va cere demisia.

Liviu Dragnea, președintele PSD a spus vineri, la sosirea la ședința Comitetului Executiv Național (CExN) ce are loc la Neptun, că nu crede că va fi discutată Ordonanța privind grațierea și că nu i se va cere demisia.

Dragnea a spus că va ține o conferință după ședință și nu crede că i se va cere demisia, notează HotNews. „Noi avem chiar lucruri de aprobat”, a spus liderul PSD, fără a preciza despre ce subiecte se va discuta.

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat vineri seară pentru Mediafax, după o ședință informală ținută de liderii social-democrați înainte de reuniunea CExN de sâmbătă, că amnistia și revizuirea unor sentințe „sunt pe agenda noastră, toți sunt preocupați de lucrurile astea", dar subiectul nu a fost dezbătut.

Gabriela Firea, primarul municipiului București și vicepreședinte PSD, a confirmat că există anumite nemulțumiri în partid, dar că preferă să le discute în interiorul partidului, nu în public.

„Nu vreau să fac speculații sau să comentez anumite zvonuri. Vreau să spun cu claritate și argumente în fața colegilor, să lămurim anumite aspecte și apoi dacă se ia vreo decizie, vă voi transmite. Sunt și lucruri bune și mai puțin bune și toate trebuie tratate cu maximă sinceritate, cu gândul că avem mare responsabilitate ca politicieni”, a spus Gabriela Firea, înainte de ședința CExN.

Firea a recunoscut că la ședința de vineri seara a mai multor lideri PSD cu Liviu Dragnea s-au discutat și nemulțumirile. „Dar, s-a căzut de acord să avem un cadru formalizat, să fie toți colegii, vom disucta azi să discutăm împreună. Mă alătur celor care vor să construiască ceva”.

Și senatorul Niculae Bădălău a s-a declarat nemulțumit de activitatea Guvernului, menționând că există ministere care funcționează mai greu.

„Nemulțumiți sunt. Și eu sunt nemulțumit și îmi doresc mult mai mult pentru România și pentru români. Ideea e să discutăm și să găsim măsurile necesare pentru îndreptare. (...) Avem o guvernare bună, avem o creștere economică, sunt măsuri care au fost în cadrul programului de guvernare și care au fost implementate. E clar că în cadrul guvernului sunt ministere care funcționează mai greu, iar aici probabil doamna premier va veni cu o măsură de remaniere”, a spus Bădălău, care a admis și că PSD a scăzut în sondaje.

„E foarte adevărat că am avut o mică scădere, mai ales din cauza erodării și neimplementării tuturor măsurilor la timp și asta vine din guvern, nu din partid”, a adăugat social-democratul.