Congresul ALDE continuă sâmbătă la Palatul Parlamentului, aproximativ 1.000 de delegați din cele 47 de filiale ale partidului urmând să își aleagă conducerea.Copreședintele Daniel Constantin a precizat că nu participă deoarece congresul e nestatutar.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost ales președintele ALDE, el fiind unicul candidat pentru această funcție. Delegații Congresului ALDE l-au votat pe Tăriceanu, prin vot electronic, cu 1.065 voturi ”pentru”, din 1.094 exprimate.

ALDE va avea 16 vicepreședinți: Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Constantin Avram, Steluța Cătăniciu, Toma Petcu, Ovidiu Silaghi, Alexandru Băișanu, Ioan Țintean, Mihai Nița, Marian Cucșa, Mircea Moloț, Ion Cupă, Nicolae Nasta, Dumitru Lovin.

+++

Călin Popescu-Tăriceanu a explicat absența reprezentanților PSD de la congres prin programul foarte încărcat.

+++

Printre vorbitori s-a numărat și fostul președinte Emil Constantinescu. Acesta
 a declarat că Tăriceanu este "un om care a participat la toate construcțiile democratice", iar "în tulburările PNL" s-a aflat de fiecare dată "de partea bună, de partea corectă".

+++

Călin Popescu-Tăriceanu a susținut că "trădarea" lui Daniel Constantin reprezintă un episod trist, dar încheiat, din care se poate învăța în viitor.

"În 2015, i-am avut alături pe o serie de colegi, care au ales să atace și chiar să dea în judecată partidul. Cei care atacă acum ALDE din interior nu sunt mulți, dar vă spun sincer mă doare faptul că Daniel Constantin se află printre ei. Pentru mine, această trădare reprezintă un episod trist, dar este, în același timp, și un episod încheiat. Acum este timpul să privim înainte, învățând însă, evident, din trecut. De aceea, vă sfătuiesc pe toți: bazați-vă ambițiile pe idealuri și pe valori și nu pe funcții", a afirmat Tăriceanu, la Congresul ALDE, conform Agerpres.

+++

Acesta este al doilea Congres al ALDE, după cel de constituire a formațiunii prin fuziunea dintre Partidul Liberal Reformator (PLR) și Partidul Conservator (PC) din 19 iunie 2015, când Daniel Constantin și Călin Popescu-Tăriceanu au devenit copreședinți ai formațiunii, relatează Agerpres.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat vineri că va candida la funcția de președinte al partidului.

Celălalt copreședintele ALDE, Daniel Constantin, a precizat că nu va participa la congres pe motiv că acesta e "nestatutar organizat și servește interesului unui singur om".

Vineri, Statutul ALDE a fost modificat, iar sâmbătă vor lua cuvântul invitații la congres, vor fi dezbătute patru rezoluții și vor fi votate organismele statutare.

"Din cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, 17 sunt vicepreședinți, iar 16 membri. De asemenea, vor mai fi aleși 12 membri supleanți. Alegerea se va face în mod liber, nu există listă. Se depun candidaturile și în ordinea descrescătoare a voturilor vor fi stabiliți cei care devin membri în Biroul Politic Executiv. Primii 17 vor deține funcția de vicepreședinte și următorii 16 funcția de membru. Voi candida la funcția de președinte", a afirmat Tăriceanu, vineri, după Delegația Permanentă a ALDE.

El a spus că vor fi mai multe niveluri de structuri de conducere: Congresul, Delegația Permanentă, Biroul Politic Central și Biroul Politic Executiv.

Cele patru rezoluții, care sunt supuse sâmbătă dezbaterii și votului, sunt intitulate "Pentru o cultură politică a libertății", "Noua generație de întreprinzători români trebuie să se simtă la ea acasă în România", "Ca să fim prin noi înșine, trebuie, în primul rând să fim noi înșine" și "Legea în slujba cetățeanului, nu contra lui".