Social-democrații l-au ales sâmbătă, în cadrul unui Congres extraordinar, pe Marcel Ciolacu în funcția de președinte al PSD.

Decebal Făgădău, președintele Comisiei de numărare a voturilor, a anunțat că, din 1.509 delegați, au fost prezenți 1.460, iar Marcel Ciolacu a obținut 1.310 voturi, în timp ce Eugen Teodorovici a adunat doar 91 de voturi. Cel din urmă nici nu a fost prezent la Congres.


Ciolacu i-a transmis contracandidatului său, Eugen Teodorovici, să se alăture echipei sale și să înțeleagă că o entitate cum este PSD depășește jocul singular, iar "filmele cu Chuck Norrris și Lupul singuratic" au fost de mult.

+++

UPDATE

Paul Stănescu a început discursul prin a spune că anul 2019 a fost unul greu pentru PSD.

"Am analizat ce s-a întâmplat, am înțeles mesajul cetățenilor, ne-am admis greșelile și am început o schimbare, zic eu, profundă a partidului nostru", a spus acesta.

Stănescu a declarat că miza acestor alegeri este salvarea României.

"PNL a pierdut total controlul pandemiei și ne îndreptăm cu pași repezi către falimentul țării și către intrarea populației într-o lungă perioadă de austeritate. Dacă PNL continuă să rămână la putere, România este condamnată la prăbușire. Toată lumea știe că PSD este singurul partid care poate opri dezastrul actualei guvernări", a mai explicat secretarul general interimar al partidului.

De asemenea, acesta a continuat prin a spune că PSD este singurul partid care poate învinge PNL și să salveze democrația.

"Nu sunt cuvinte mari. De la zi la zi, Guvernul Orban și Iohannis încearcă, sub pretextul pandemiei, să preia controlul total asupra statului, asupra instituțiilor independente, încearcă să pună pumnul în gură celor care îi critică, să facă dosare penale celor care îndrăznesc să spună altceva decât linia oficială – așa amenința prim-vicepreședintele PNL, domnul Rareș Bogdan, zis Batistuță sau Ruj Roz... să facă dosare penale împotriva celor care îndrăznesc să critice măsurile haotice ale Guvernului privind pandemia", a mai adăugat el.

+++

Primarul general Gabriela Firea și-a început discursul cu revolta sa față de declarația pe propria răspundre pe care părinții vor trebui să o completeze când va începe școala. Ea a acuzat că Guvernul PNL transformă părinții în medici și s-a întrebat ce planuri pregătește Executivul în laboratoare.

Totodată, Firea a afirmat că țara este plină de baroni galbeni, singurii rămași în picioare.

"Se vorbește de faptul că partidul nostru trebuie să se înnoiască. Cred că trebuie să fim noi cei adevărați și care am avut anticorpi și pentru cei care ne-au stricat renumele", a spus ea.

Firea a mai transmis că schimbarea siglei, a conducerii sau a sediului partidului nu înseamnă o schimbare.

Ea a acuzat partidele de dreapta că au uitat oamenii și s-au coalizat între ele, iar în CGMB au votat împotriva renovării spitalelor, a reînnoirii parcului auto, a măsurilor de mediu și a renovării școlilor.

Ea a vorbit cu subînțeles despre greșelile din epoca Dragnea, despre care a spus că partidul nu mai poate plăti acum, iar acei oameni fiind acum plecați din viața PSD.

+++

"Astăzi, doar PSD reprezintă stânga românească și valorile sale. Vrem să rămânem un partid conservator, care se uita în spate, sau vrem să fim un partid modern, care se uită spre viitor? PSD va continua să-i apere pe bunicii noștri, pe mame și copii, pe tinerii care sunt la început de drum, dar trebuie să fim aproape de toți românii din clasa de mijloc, lângă coroporații, medici, profesori, lângă cei din HoReCa, fermieri și agricultori, cei plecați peste hotare, lângă toți cei care au nevoie astăzi de noi", a spus Ciolacu în discursul său.

Ciolacu a mai spus că "cei care au folosit PSD ca pe o cheie a justiției trebuie uitați", pentru că "justiția se face în sala de judecată, nu la televizor sau în partid".

"În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda România, iar justiția în sala de judecată. Astăzi, suntem hotărâți să lăsăm greșelile în spate. Decidem viitorul social-democrației din România și construcția partidului a început", a mai declarat acesta.

Marcel Ciolacu le-a mulțumit social-democraților că au ales ca în criza sanitară să nu facă politică demagogică, ci să facă politica solidarității.

De asemenea, acesta a criticat din nou guvernarea Orban pentru "austeritatea și nesiguranța zilei de mâine" aduse în ultimele luni.

"Până aici! Un Guvern care fură și distruge economia trebuie să plece. Un Guvern care apără interlopii și pedofilii trebuie să plece. Un Guvern care nu crește alocațiile și pensiile trebuie să plece. Trebuie să vorbim de protecție socială", a mai susținut Ciolacu în alocuțiunea sa.

El a vorbit despre faptul că Parlamentul trebuie să adopte legea privind echilibrul dintre viața personală și viața privată, iar românii din Diaspora trebuie aduși acasă. Totodată, a acuzat Guvernul PNL că a întors Diaspora împotriva PSD, oamenii au fost ținuți la granițe și duși cu forța la fermele din străinătate.

Marcel Ciolacu a susținut că, dacă președintele Klaus Iohannis era un patriot adevărat, apăra patriotismul economic.

Acesta a vorbit despre modernizarea partidului și despre realizarea unui plan național de dezvoltare pentru economie, educație și sănătate care să fie dezbătut cu partidele politice și cu societatea.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, sub conducerea lui PSD își va asuma identitatea pro-europeană și vrea să contribuie la deciziile europene, să dezvolte relațiile cu NATO și cu SUA.

"România trebuie să se bucure de securitate. Împreună vom face din PSD o formațiune politică modernă și responsabilă", a adăugat el.

 

 

+++

Cei 1.509 delegați la Congres vor fi în 38 de centre teritoriale amenajate în spații deschise și care permit prezența a cel mult 50 persoane. La București va exista un spatiu, al 39-lea, la Palatul Parlamentului, unde vor fi cel mult 20 de delegați.  

Marcel Ciolacu se prezintă în fața partidului cu o echipă formată din doi prim-vicepreședinți, un secretar general și opt vicepreședinți regionali.

Astfel, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea candidează alături de Marcel Ciolacu pentru funcțiile de prim-vicepreședinți.

De asemenea, Claudiu Manda, Titus Corlățean, Daniel Băluță, Ionuț Pucheanu, Radu Moldovan, Laurențiu Nistor, Vasile Gliga și Dragoș Benea candiează pe locurile de vicepreședinți regionali.

La Congresul PSD urmează să fie aleși și patru vicepreședinți pe domenii - Lia Olguța Vasilescu la social, Gabriel Zetea la infrastructură, Doina Fedorovici la administrație și Mihai Tudose la economie.

Și Vasile Dîncu a intrat în cursă pentru fotoliul de președinte al Consiliului Național al PSD.

Pentru șefia PSD a intrat în luptă și Eugen Teodorovici, un contestatar vehemen al actualei conduceri interimare. Acesta a depus la Tribunalul București o seiszare prin care cere să fie recunoscut ca președinte interimar. Motivul invocat de el este că, după plecarea Vioricăi Dăncilă de la conducerea partidului, el, în calitate de președinte executiv, trebuia să preia frâiele PSD.

Tribunalul București a respins vineri ca inadmisibilă cererea lui Eugen Teodorovici de a amâna lucrările congresului extraordinar al PSD, acesta precizând că "acțiunea civilă merge mai departe", potrivit Agerpres.