Congresul PNL, în care viitorul șef al celui mai vechi partid din România va fi ales, are loc sâmbătă, la București, iar la eveniment vor lua parte peste 5.000 de delegați.

Delegații din filialele care și-au anunțat susținerea pentru Florin Cîțu sunt peste 3.000, iar în cazul lui Ludovic Orban - în jur de 1.000. Astfel, Cîțu pare favorit să devină viitorul șef al PNL, însă mulți dintre delegați pot vota contrar a ceea ce a decis organizația din care fac parte. 

Potrivit unor surse politice din tabăra Orban, de luni până vineri echipa sa, la nivel de lideri de filiale, parlamentari sau candidați pentru Biroul Executiv, au desfășurat o campanie de call-center în rândul delegaților PNL pentru susținerea candidaturii la președinția PNL. 

Au fost sunați peste 4.200 de delegați care urmează să participe la Congres. 
Personal, Orban a reușit să vorbească la telefon, în ultima săptămână, cu 1.300-1.400 de persoane, potrivit surselor citate.

Evaluarea făcută de echipa Orban arată că la Congres vor fi 2.700-2.850 de voturi în favoarea actualuui lider PNL.

În Statutul PNL, moțiunea unui candidat la șefia partidului trebuie să primească votul a cel puțin zece filiale pentru ca acesta să poată intra în competiție. Astfel, ca în cazul de față, votul dat de organizații pentru moțiuni nu este neapărat unul de susținere a candidaților, ci de permitere a acestora să candideze.

Citește și: PSD, val de sesizări pentru a împiedica organizarea Congresului PNL

Totuși, balanța poate fi înclinată spre Florin Cîțu după ce președintele Klaus Iohannis, care va participa și el la Congres, și-a anunțat public susținerea pentru premier.

Cum s-au împărțit filialele județene în lupta dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban:

Filialele care au votat doar moțiunea lui Florin Cîțu sunt 28: Bacău, Botoșani, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Sector 2, Sector 4, Sector 6. Aceste filiale vor trimite la Congres un număr de 2.995 de delegați.

Filialele care au votat doar moțiunea lui Ludovic Orban sunt 8: Argeș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Dîmbovița, Vrancea, Sector 5, Sector 3, Diaspora. Aceste filiale vor trimite la Congres un număr de 769 de delegați.

Filialele care au votat ambele moțiuni sunt 12: Arad, Bihor, Giurgiu, Covasna, Harghita, Vîlcea, Sector 1, Alba, Caraș- Severin, Iași, Tulcea, Brăila. Numărul total de delegați aici este de 1.237.

Dintr-un calcul simplu reiese că număr total de filiale care au votat moțiunea lui Florin Cîțu sunt 40, în timp ce moțiunea lui Ludovic Orban a primit votul a 20 de filiale.

Lideri politici, printre care șefi de filiale sau miniștri, precum Emil Boc (Cluj), Gheorghe Flutur (Suceava), Iulian Dumitrescu (Prahova), Lucian Bode (Sălaj) sau Virgil Popescu (Mehedinți), au fost în ultimele luni susținători acerbi ai lui Florin Cîțu.

Pe de altă parte, lângă Ludovic Orban au rămas, printre alții, Ionel Dancă (Vrancea), Antonel Tănase (Sector 3) și Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii. De asemenea, Adrian Oros, ministru al Agriculturii în Guvernul Cîțu, este singurul membru din Cabinet care îl susține pe Orban.

După Congresul de sâmbătă, liberalii se reunesc duminică în ședința Biroului Executiv (BEX) pentru a alege conducerea centrală. Ea va fi formată dintr-un secretar general (ministrul finanțelor și prieten cu Florin Cîțu - Dan Vîlceanu - este favorit pentru aceasta funcție), patru prim-vicepreședinți și 24 de vicepreședinți.

+++

Valul 4 al epidemiei COVID-19 și cum acesta nu pune piedici organizării Congresului PNL

Congresul PNL, care va avea loc la Pavilionul Central de la Romexpo, se va desfășura cu prezența a peste 5.000 de persoane, în ciuda ratei mari de incidență în care se află Bucureștiul.

Florin Cîțu a ținut să spună că "nu este un eveniment care se întâmplă în fiecare zi, este un lucru care se întâmplă o dată la 4 ani, deci se poate face, dar cu respectarea tuturor condițiilor".

Guvernul a adoptat vineri, 17 septembrie, o hotărâre care stabilește restricțiile din valul patru al pandemiei. Astfel, la evenimente precum congresul pot participa delegații doar în baza Certificatului verde: sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au un test negativ, potrivit G4Media.ro.

În contextul în care liberalii se vor reuni la Congres într-o sală cu aproximativ 10.000 de locuri, aceștia ar putea invoca art. 3 din HG 990/2021, cu condiția ca Romexpo să fie considerată instituție de spectacol sau concerte:

 

  • ”Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”.

Concret, având în vedere că Romexpo are o capacitate de peste 10.000 de locuri, potrivit site-ului oficial, atunci în interior ar putea fi admise 5.000 de persoane, chiar și în condițiile unei rate de infectare care crește galopant, dar nu ajunge la limita de 6 cazuri la mia de locuitori, mai spune sursa citată.