Camuflați în democrați, salvatori ai mediului și reformatori, PSD-iștii s-au reunit sâmbătă, la Romexpo, în București, într-un Congres unde au validat noua conducere și candidatura lui Marcel Ciolacu la președinția țării.

Înainte de debutul Congresului, Biroul de presă al PSD a transmis că partidul este preocupat de protejarea mediului (sic!), astfel că documentele evenimentului nu au mai fost tipărite în mii de exemplare, ci au fost puse la dispoziție pe baza unui cod QR care se scanează cu telefonul.

Deși preocupați de mediu, așa cum susțineau la începutul zilei, social-democrații au lăsat în sala unde a avut loc Congresul numeroase gunoaie - de la sticle de apă și de suc, la șervețele și ambalaje de mâncare.


Holul rezervat presei a fost acaparat de la primele ore ale dimineții de unele televiziuni, care și-au organizat mini-studiouri și și-au trimis principalii prezentatori de jurnale și talk show-uri pentru interviuri și dezbateri. Analiștii Cristian Pîrvulescu, Ion M. Ioniță, Bogdan Chireac, sociologul Mirel Palada și jurnalistul Val Vâlcu s-au numărat printre invitații televiziunilor care au transmis de la Romexpo.

 

Aici merită reamintit că, potrivit unui articol publicat de jurnalistul Cristian Andrei în publicația Snoop pe 12 iunie, PSD și PNL au cheltuit într-o lună cât cheltuiște într-un an pe reclame o mare companie din primele 20 din România. Este fără precedent ca un partid sau o Coaliție să mizeze atâția bani pe alegeri. 

La acel moment, PSD a folosit cele mai mari resurse financiare pentru promovarea pe televiziuni sau în mediul online, potrivit datelor raportate către Autoritatea Electorală Permanentă.

6 milioane de euro au adus mesajele social-democraților mai aproape de electorat. Pentru toate partidele sursa de plată inițială pentru europarlamentare este privată. Astfel, social-democrații nu au folosit banii din subvenție, ci din contribuțiile candidaților. Însă, de fapt, aceste sume se transformă în bani publici. Cum? Statul român le returnează acestora fondurile cheltuite, dacă partidele au depășit pragul de 3% în alegeri.

Surse din piața de TV susțin că „televiziunile au cerut de la partide banii înainte sau, în cel mai rău caz pentru ele, să fie plătite la câteva zile după apariția spoturilor”. Această normă de plată, în avans sau imediat după apariție, s-a realizat de la partide și pentru site-uri. Ceea ce înseamnă că în primă fază, până la decontarea de la stat, partidele au fost nevoite să-și procure bugetele.

Înapoi la Congres

Sala aștepta prezența "liderului suprem", fost și viitor, pentru că Marcel Ciolacu nu a avut niciun contracandidat. În stilul clasic al PSD, Ciolacu și-a făcut intrarea în sală cu o baie de mulțime - strângeri de mâini, îmbrățișări și săruturi. Aliniat în primul rând după ce a trecut de mulțime, flancat de colegi care s-au dovedit loiali și celorlalți lideri ai partidului, până în momentul în care nu a mai fost cazul, Marcel Ciolacu a îngânat imnul României. Gabriela Firea, care nu mai prinde un loc în conducerea centrală a formațiunii, nu a mai fost de data aceasta lângă Ciolacu să mimeze prietenia și susținerea, toate mascate cu un zâbet fad. În locul rezervat ei în sală a fost doar o hârtie cu numele ei.

Între timp, pentru că Bucureștiul se află în Cod porocaliu de caniculă, apa destinată presei s-a epuizat rapid, însă organizatorii evenimentului au refuzat să refacă stocurile timp de mai bine de o oră, motivând că "mai aducem după vot".

Atacul, coordonat de pe foi

Niciunul dintre cei care au susținut discursuri nu a omis să-i atace pe "frații" din PNL, de la glume despre "ostașii galbeni", "paraziți" și "brokeri care stau cu mâinile în buzunarele românilor", până la un derapaj rasist din partea primăriței Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care a ținut să spună: "Pentru Klaus Iohannis nu suntem suficient de exotici. Ne-am gândit noi să luam un tablou pe care să-l arunce în Dunăre niște băieți mai bronzați, așa cum s-a întâmplat în Africa, dar, ce să vezi, la PNL nu mai există tablouri cu Iohannis, sunt doar cu Ciucă, iar alea se ridică cu macaraua".

Astfel, discursul de început a fost rostit de președintele interimar al Camerei Deputaților și recent ales președinte al Consiliului Județean Timiș, Alfred Simonis, un loial al lui Marcel Ciolacu. El nu a ratat ocazia să-i atace pe liberali, afirmând că ”balerinul Rareș Bogdan face spume” de fiecare dată când PSD inaugurează un nou șantier rutier.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că e timpul ca PSD să își asume că este "puternic" și este momentul de luptă pentru ca România să aibă "un președinte puternic și unificator", iar acesta este Marcel Ciolacu.

El a mai afirmat că "trebuie ieșit din haosul în care interese meschine vor să dărâme" și să se iasă din paradigma unei "Românii eșuate și a unor ostași galbeni care se pretind brokeri, care stau cu mâinile în buzunarele românilor".

Grindeanu continuat tirada despre "paraziții", cu referire la PNL, care nu fac altceva decât să "își ucidă gazda" și să caute alte "gazde, să-i devoreze pe alții".

Eurodeputatul Mihai Tudose a spus că nu va vorbi, printre altele, despre "morții din pandemie, unii arși în containere, alții morți în saci", nici despre vaccinurile cumpărate de "Guvernul lor" împotriva COVID-19. 

”Ca să ieșim din zona aia de cărți, plecând de la benzile desenate cu umbre, îl invoc pe Platon: ne-au băgat într-o peșteră când au guvernat, ne-au aratat pe pereti umbra deformata a realitatii. Haideti sa terminam cu chestia asta, trebuie ca dupa 10 ani sa iesim din pestera sa vedem realitatea”, a spus Tudose.

Edilul Sectorului 4, Daniel Băluță, nou intrat în conducerea centrală a PSD, a fost prezentat de moderatorul Congresul ca fiind mare constructor și inovator, a spus că PSD a scos România din comunism și a pus-o în "sânul familiilor democratice".

Primărița Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, cunoscută pentru un limbaj agresiv, a declarat că "venirăm și noi de la Craiova, de la 240 de ciuci-distanță", aluzie la numărul mare de panouri pe care este promovat Nicolae Ciucă, afirmând că așa se spune de când "ostașul s-a apucat să borneze șoselele și să își scrie bestsellerul, dar nu chiar el, consilierii lui".

Ea a mai spus că a auzit că se toarnă un film la Hollywood și că "Bruce Willis, care joacă rolul ostașului, are ceva probleme, dar își revine". Ea a spus că, la fel ca Nicolae Ciucă, și Mircea Geoană este din Dolj și poate juca în filme de acțiune pentru că "știe bătaie, a mai luat".

De asemenea, Olguța Vasilescu a mai transmis că președinții Băsescu și Iohannis nu s-au omorât să meargă în județul Dolj.

"Pentru Klaus Iohannis nu suntem suficient de exotici. Ne-am gândit noi să luam un tablou pe care să-l arunce în Dunăre niște băieți mai bronzați, așa cum s-a întâmplat în Africa, dar, ce să vezi, la PNL nu mai există tablouri cu Iohannis, sunt doar cu Ciucă, iar alea se ridică cu macaraua".

După tiradele colegilor, Marcel Ciolacu a citit aproape o oră de pe foi și a prezentat clipuri cu video cu realizările și promisiunile Guvernului său. Familia, credința, drepturile și nu prea alte minorităților sexuale și atacurile la adresa lui Klaus Iohannis și PNL au fost, de asemenea, în "repertoriul" acestuia.

Astfel, el a spus că susține libertatea de orice fel, dar nu e de acord cu "distrugerea fibrei națiunii". 

"Pentru mine, libertatea este una dintre valorile fundamentale. Susțin cu toată tăria libertatea de expresie, economică, religioasă și sexuală. Dar nu cred deloc în liberteatea de a distruge fibra acestei națiuni."

Marcel Ciolacu a transmis și că observă "agitația unora" care au trecut de la ”prin noi înșine, dar cu PSD”, la tot felul de amenințări ridicole. Nu a omis nici să afirme că reprezentanții celor mai puternice companii românești vor merge în deplasările externe, iar "avioanele prezidențiale trebuie să transporte capital românesc, nu crose de golf", o altă aluzie la faptul că Iohannis a cheltuit milioane de euro pe zboruri de lux și este un împătimit al golfului, unul dintre cele mai scumpe sporturi din lume.

+++

În ultimele luni, după alegerile locale și europarlamentare comasate, relațiile dintre PSD și PNL s-au degradat vizibil, fiind oricum și înainte marcate de scandaluri și neînțelegeri frecvente. Pentru că și liderul PNL, și cel al PSD și-au anunțat candidaturile la alegerile prezidențiale, iar planurile de acum un an de zile privind un tandem președinte-premier între cele două formațiuni s-a dus de râpă, Congresul de sâmbătă a fost ocazia perfectă pentru ca social-democrații să cânte prohodul liberalilor.

De altfel, cu o zi înainte, liderul PNL a transmis din Gorj că discuții despre formule precum ”Nicolae Ciucă, președinte, Marcel Ciolacu, premier” nu au "niciun fel de perspectivă legată de realitate și de abordarea strategică pentru alegerile generale și prezidențiale.

Întrebat dacă se negociază, în prezent, această variantă, liderul PNL a a negat.

”Nu, pentru că ar fi o chestiune absolut nereală și nu vreau să lansez în spațiul public, să comentez o situație care nu are niciun fel de perspectivă legată de realitate și de abordarea strategică pentru alegerile generale și prezidențiale”, a continuat Ciucă, citat de News.ro.

Semnele sunt tot mai evidente că cele două formațiuni, unite într-o Coaliție dezastruasă de hulitul Klaus Iohannis, sunt tot mai aproape de drumuri separate. Dacă nu înainte de alegerile din decembrie, cu siguranță după. 

În loc de concluzie

Așa cum a remarcat și deputatul PNL Florin Roman, un personaj cunoscut și el pentru cuvinte jignitoare și ieșiri publice violente, liderii PSD nu au taxat sub nicio formă amenințarea extremismului, adica cea care vine din partea AUR și a Dianei Șoșoacă. O singură menșiune scurtă a făcut primărița Olguța Vasilescu, cea care a spus că sunt olteni majoritatea candidaților la prezindețiale (Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și George Simion).