Derapaj rasist în ședința de joi a Consiliului Local Focșani din partea consilierului PSD Radu Nițu. Acesta a luat cuvântul pe marginea unui proiect pentru comunitatea romă din Focșani, spunând că cetățenii de etnie romă “îi caută la buzunare”.

"Ne pare rău, e un proiect important pentru o parte din cetățenii municipiului Focșani, de etnie romă, cum a spus domnul primar, noi o să acceptăm treaba aceasta, nu știu de ce vă e rușine, peste un an de zile îi căutați pe băieții ăștia, care vă caută și la buzunare, dar e un lucru bun”, a declarat consilierul, conform G4Media.ro.


Partida Romilor Pro Europa filiala Vrancea s-a sesizat imediat după aceste declarații și va face plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

"În calitate de reprezentant al Minorității Rome din Vrancea, m-am sesizat privind exprimarea discriminatorie a domnului consilier municipal Focșani PSD, Radu Nițu, prin faptul că romii "umblă la buzunarele cetățenilor”. Această exprimare este instigare la ură, rasism, xenofobie, punând o etichetă nedemnă cetățenilor români de etnie romă și locuitori a municipalității Focșani. Stimate domnule consilier, vă anunț public că, prin exprimarea dumneavoastră și modul cum ați catalogat cetățenii români de etnie romă, nu faceți altceva decât sa încălcați drepturile fundamentale si cetățenești ale minorității rome. Mai mult decât atât, ați încălcat HG 560/28.04.2022 privind incluziunea cetățenilor români de etnie romă”, se arată într-un comunicat al Partidei Romilor Pro Europa filiala Vrancea, potrivit sursei citate.