După incendiul de la Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, sfârșit cu moartea a 10 pacienți și distrugerea aparaturii și a dotările medicale dintr-un salon, conducerea Consiliului Județean spune că va susține refacerea urgentă a secției.

„Suntem contra-cronometru pentru a stabili ce putem face urgent ca să redeschidem Secția ATI, pentru pacienții care au forme grave de COVID-19. Vom disponibiliza de la bugetul județului fondurile necesare pentru refacerea secției. Țin să precizez că în ultima perioadă nu s-au mutat echipamente și nu s-a intervenit în niciun fel pe instalațiile din ATI. Decizia mutării pacienților internați la ATI de la etajul 3 la etajul 2 a fost determinată de motive exclusiv medicale pentru a se asigura o mai bună supraveghere a bolnavilor. S-a urmărit extinderea secției de ATI, pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienți pozitivi, dar în momentul produceri incendiului, spațiul în care s-au făcut lucrările nu era funcțional. El se află într-o zonă diferită față de cea în care s-a produs incendiul. Acest demers de extindere nu a afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secții ATI, situate la etajele 2 și 3 ale SJU au aviz de la DSP cu privire la circuite. A existat însă o suprasolicitarea a secției ATI din cauza numărului mare de pacienți internați în contextul pandemiei de coronavirus", a declarat Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, citat într-un comunicat de presă.

Toate echipamentele din secția de ATI care au fost distruse în incendiu erau noi,  achiziționate cu fonduri de la Consiliul Județean Neamț. 

Consiliul Judetean Neamț susține că tragedia de sâmbătă seara putea fi evitată dacă liderii PNL ar fi fost maleabili la propunerile și măsurile luate de către social-democrați, în domeniul sănătății.

„Tragedia de la Neamț ar fi putut fi evitată. Guvernul Orban s-a ocupat mai mult de alegeri decât de sănătatea oamenilor și iată, acesta este rezultatul suprapunerii politizării și incompetenței. Orban și Tătaru știau că situația e gravă și știau că existau soluții. Amândoi știau, dar s-au opus soluțiilor primite doar pentru că veneau din partea aleșilor PSD. Au primit nenumărate solicitări pentru punerea spitalului de la Lețcani în funcțiune, dar s-au opus. Grav este că Guvernul a folosit spitalele în lupta lor politică. Liberalii au blocat toate acțiunile aleșilor locali ai PSD în domeniul pandemiei, de frică să nu câștige social-democrații alegerile. Avem exemple la București, Neamț, Bistrița etc. Spitalul de la Neamț este cel unde PNL a numit un manager fost patron de pompe funebre. Cu atât mai îngrozitoare pare acum această politizare făcută de Guvern. Apoi, toate blocajele ulterioare asupra spitalului au fost o răzbunare politică pentru că m-am opus acestei numiri. Repet: sunt convins că această tragedie putea fi evitată, dacă Guvernul nu ar fi blocat spitalul de Lețcani, care ar fi preluat bolnavii de la ATI din Neamț și Iași", a mai declarat președintele Ionel Arsene.

Spitalul de la Lețcani a fost realizat într-o colaborarea între Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț. Este singurul spital de tip ROL-3 NATO din Sud-Estul Europei (Unitate Medicală Modulară Multinațională).

În Europa mai sunt doar 2 spitale de acest gen. Unitatea are în total 256 de paturi, dintre care 103 de tip ATI, 143 de tip HDU cu presiune negativă, cinci paturi în triaj și 5 în urgențe. 

De asemenea, are în dotare 60 de ventilatoare, sală de operații, radiologie, laborator, rezervor propriu de apă, stații de sterilizare și decontaminare, spații de cazare pentru personalul medical.