Consiliul General al CNATDCU a aprobat, joi, raportul Comisiei Tehnice care a stabilit că fostul premier Victor Ponta a plagiat.

UPDATE

"La încheierea procedurii, ministrul are rol 'decorativ', așa cum spun prevederile legale. Ministrul are obligația să emita ordinul", a declarat, pentru HotNews.ro, Adrian Curaj, întrebat dacă îi va retrage lui Victor Ponta titlul de doctor.

***

Victor Ponta a reacționat pe Facebook: "Ok - tehnocrații au rezolvat principala problemă a țării - mi-au luat și ei doctoratul (ca Băsescu în 2012)! Înțeleg că acum (după această mare victorie) totul va fi bine - de azi încep să crească încasările la buget, să ieșim din deficit. De azi începem să primim banii europeni pe care nu i-am luat până acum. De azi plătim subvențiile în agricultură, mărim salariile și pensiile. De azi nu mai mor bebelușii în spitale și nici nu se mai dau subiecte grele la examenul de capacitate".

Fostul premier a mai scris că este "onorat" de efortul pe care "ditamai Guvernul de tehnocrați l-a făcut doar pentru persoana mea - o ordonanță de urgență doar pentru mine, o Comisie doar pentru mine (când am primit verdictul de neplagiat în 2012 de la același CNACTDU a mai fost o teză de doctorat examinată în același timp - fac pariu că nu aveți «Curaj» să o revedeți și pe aceea). O hotărâre definitivă dată în favoarea mea de ICCJ în 2014 ignorată!".

"Vă mulțumesc din inimă dragi politruci!Și de azi mă ocup să îmi fac o nouă teză de doctorat cu tema «Fabulosa Guvernare Tehnocrată și mărețele sale realizări pentru poporul român» - that will be fun!", și-a încheiat mesajul Ponta.

***

Raportul Comisiei Tehnice a fost aprobat cu 34 de voturi "pentru" și o singură abținere.

Decizia de anulare tezei de doctorat aparține ministrului Educației.

Victor Ponta poate contesta decizia CNATDCU, în termen de 10 zile. Dacă va face acest lucru, va fi formată o nouă comisie de analiză, compusă tot din trei membri ai CNATDCU.

Dacă și această nouă comisie, confirmă decizia de retragere, ea va fi înaintată ministrului Educației, Adrian Curaj, pentru a da ordinul de retragere a tezei de doctorat.

Comisia Tehnică din cadrul Consiliului Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a finalizat raportul privind lucrarea de doctorat a fostului premier Victor Ponta, au precizat, miercuri, pentru Mediafax, surse din Ministerul Educației.

Membrii Comisiei Tehnice, în urma unei analize a lucrării, au făcut recomandarea de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta.

Potrivit procedurii, raportul Comisiei Tehnice a fost prezentat Comisiei Juridice din cadrul CNADTCU, care ulterior a fost înaintat președintelui instituției.

Membrii Comisiei Tehnice sunt aleși prin recomandare de către membrii din Comisia Juridică. În acest caz, este vorba despre trei persoane, din exteriorul CNATDCU, care au analizat lucrarea de doctorat.

O primă decizie a CNATDCU a fost dată pe 29 iunie 2012, în care membrii comisiei susțineau că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt. A urmat în același an, pe 17 iulie, o decizie similară a Comisiei de Etică a Universității București.

O zi mai târziu, Consiliul Național de Etică a decis că Victor Ponta nu a plagiat.