După patru luni de când Universitatea Babeș-Bolyai a dat un verdict de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, demnitarul a obținut o opinie contrară, din partea Consiliului Național de Etică (CNECSDTI).

Informația a fost confirmată pentru Libertatea din două surse: de un membru al Consiliului și din PNL.

Ministrul de interne, Lucian Bode, a obținut un verdict de „neplagiat” în legătură cu cartea care reprezintă teza sa de doctorat de la Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), au declarat surse din instituție pentru Libertatea.

Consiliul se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de colegul de partid al lui Bode, liberalul Sebastian Burduja. Atribuțiile consiliului sunt de a asigura respectarea normelor de conduită morală și profesională în ce privește volumele cu caracter științific. Din Consiliu fac parte reprezentanți ai mai multor universități din țară și ai Academiei Române.

Ședința CNECSDTI a avut loc joi, 18 mai, iar majoritatea membrilor au votat că volumul care reprezintă teza de doctorat nu este plagiat.  

„Verdictul” are loc chiar în săptămâna în care coaliția negociază rotativa, iar PNL intenționează să-l păstreze pe Lucian Bode în fruntea Ministerului de Interne, potrivit surselor citate.

Cei doi reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai în Consiliul Național de Etică, între care și președintele instituției, Dragoș Cosmin Dacian, nu au participat la evaluarea cazului.