Au fost agreate miercuri, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, majorările salariale ale angajaților din construcții, sectorul agricol și din industria alimentară.

Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcții,  precum și cel pentru sectorul agricol și industria alimentară au fost agreate, anunță Executivul.

În consultări s-a convenit ca, începând cu luna noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară, la 3.436 lei lunar.

Guvernul va aproba, în acest sens, o Ordonanță de urgență.

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor au apreciat faptul că această măsură, calificată drept una corectă, a fost luată în urma consultărilor cu partenerii sociali.

De asemenea, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social a fost abordată și tema legată de stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național începând cu anul 2024. Premierul a subliniat disponibilitatea Guvernului de a continua consultările și în această privință. 

”Așa cum este normal, Guvernul va avea consultări permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernării, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național face parte din preocupările noastre comune”, a subliniat șeful Executivului.

+++

Reamintim că, pe 28 septembrie, Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată la 3.300 de lei. La începutul ședinței, premierul Marcel Ciolacu a anunțat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului care vizează trei categorii de angajați, anume cei din construcții, agricultură și industrie alimentară, pe motiv că măsura ar duce în cazul lor la diminuări salariale.

"Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toții, mai ales eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am descis să scoatem de pe ordinea de zi această OUG care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci, toate salariile din construcții, agricultură și industrie alimentară vor rămâne la fel, neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS", a explicat, atunci, premierul Marcel Ciolacu.