Președintele PSD ar fi trebuit să conducă de la început Guvernul și ar trebui să preia șefia Executivului în cazul în care legea care nu îi permite acum acest lucru va fi declarată neconstituțională, susține vicepremierul Daniel Constantin.

Declarația a fost făcută duminică, în emisiunea "În fața ta" de la Digi 24.

”Din ce am înțeles, Avocatul Poporului a spus că o pedeapsă pe care o aplică o instanță judecătorească nu poate fi aplicată pe viață. Nu poți, printr-o lege, să pedepsești pe cineva care are o pedeapsă de un an, doi, trei sau cu măsuri suplimentare, să-l pedepsești pe viață. Din acest punct de vedere, Avocatul Poporului a spus: haideți să reglăm legea respectivă, să o punem în acord cu Constituția, astfel încât să aibă această pedeapsă pe durata exercitării pedepsei respective", a declarat copreședintele ALDE, Daniel Constantin, relatează Agerpres.

Întrebat de ce ''tocmai acum'' se iau aceste măsuri, el a răspuns că, probabil, până acum nu s-a mai ivit o astfel de situație — în care cineva să fie împiedicat de această lege să ocupe funcții în Guvern.

Totodată, întrebat dacă în cazul în care legea va fi declarată neconstituțională liderul social-democraților ar trebui să preia funcția de premier, Constantin a răspuns afirmativ: "Cred că Liviu Dragnea trebuia să conducă de acum Guvernul. A condus campania electorală, a condus un guvern către cea mai mare victorie din ultimii 20 de ani. Istoria ne arată că, de fiecare dată când un președinte de partid a dus partidul la victorie și-a asumat funcția de prim-ministru. Cred că și acum ar trebui să se întâmple", a apreciat el.

Constantin a spus că apreciază faptul că Dragnea nu a vrut să forțeze mâna președintelui Klaus Iohannis și a propus alte persoane pentru această funcție.

Întrebat cine este premierul României în acest moment, Grindeanu sau Dragnea, Daniel Constantin a răspuns: "Sorin Grindeanu, dar există o colaborare foarte bună între domnul Grindeanu și domnul Dragnea și sunt convins că această colaborare va da rezultate bune".

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a contestat, joi, la Curtea Constițutională Legea 90/2001 care îi interzice unui condamnat penal, și implicit lui Liviu Dragnea, să ocupe funcții în Guvern.

"Prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat", potrivit Avocatului Poporului.

Ciorbea a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, modificată și completată, apreciind că acestea contravin prevederilor art. 1 alin. (4) și (5), art. 16 alin. (1) și (3), art. 20 și art. 53 din Constituție, precum și ale art. 14 din Convenția pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, art. 1 din Protocolul nr. 12 la Convenție, art. 2 pct. 1 și art. 21 pct. 2 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 2 pct. 1 și art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, potrivit unui comunicat de presă.