Consultările între președintele Klaus Iohannis și partidele politice care au intrat în Parlament după alegerile din 5 și 6 decembrie au început la ora 11:00.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis va susține astăzi, de la ora 18:00, o declarație de presă.

+++

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut ca prioritățile să fie bugetul pe anul 2021 și păstrarea locurilor de muncă, dar și sănătate și educația.

Liderul UDMR a mai spus că a discutat în weekend cu PNL și USR PLUS pentru creionarea unui program de guvernare, iar acolo lucrurile au evoluat bine, cu toate că "discuțiile s-au blocat".

UDMR consideră că cel care a câștigat cele mai multe mandate în interiorul coaliției trebuie să dea premierul. Legat de cele două propuneri diferite de premier ale PNL și USR PLUS, Hunor crede că, dacă și Uniunea ar fi venit cu un nume, atunci ar fi crescut "zgomotul de fond".

Totuși, dacă nu se ajunge la un consens, UDMR va înainta un nume de prim-ministru la a doua rundă de consultări cu Iohannis.

 

+++

Co-președintele AUR, George Simion, a spus, în glumă, că l-ar susține pe Kelemen Hunor pentru șefia Camerei Deputaților.

Totodată, el i-a dat lui Iohannis o hartă a României Mari.

"Klaus Iohannis ne-a spus că nu se prefigurează a se forma o majoritate. Noi se pare că am încurcat multe socoteli și suntem bucuroși pentru asta", a precizat Simion.

Diana Șoșoacă, senatoare aleasă din partea AUR, le-a spus jurnaliștilor care au întrebat-o de ce nu poartă mască la declarații că au o problemă.

"Aveți o problemă. Aveți o problemă cu masca asta. Se încalcă drepturi și libertăți ale unor oameni care sunt exceptați de la purtatul măștii și, în condițiile în care peste 85% dintre măști sunt neconforme, este o mare problemă. Deci nu sunt conforme, nu știu ce purtați, treaba dumneavoastră", a spus Șoșoacă.

Liderii AUR au ajuns la consultări după aproape 15 minute de la ora la care erau programați, timp în care senatoarea Diana Șoșoacă a transmis live, pe Facebook. 

 

+++

Co-președintele USR PLUS, Dan Barna, a spus că i-a transmis președintelui că nu vrea ca alianța partidelor de dreapta să fie de 6 luni, ci pe toată durata mandatului. De asemenea, el a spus că Dacian Cioloș este propunerea Alianței USR PLUS pentru funcția de premier.

În replică, potrivit lui Barna, Klaus Iohannis a spus că vrea ca PNL, USR PLUS și UDMR să ajungă la o înțelegere.

"Vreau să întăresc ideea că USR PLUS vrea o coaliție de centru-dreapta care să guverneze 4 ani. Noi am insistat să începem discuțiile și pe programul de guvernare, și pe întărirea coaliției. Nu vrem nicio formulă în care PSD să fie implicat pe față sau pe sub masă", a spus Dacian Cioloș.

De asemenea, Klaus Iohannis a făcut apel ca discuțiile între partide să continue, iar împărțirea funcțiilor să fie agreate înainte de a se ajunge în Parlament la un vot propriu-zis.

Dacian Cioloș a mai explicat, referitor la propunerile diferite de premier făcute de PNL și USR PLUS, că președintele Iohannis a cerut o soluție de echilibru. De asemenea, Barna a adăugat că i s-a prezentat lui Klaus Iohannis scenariul în care Dacian Cioloș să fie premier, iar Ludovic Orban - șef la Camera Deputaților.

 

+++

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că i-a prezentat președintelui mandatul prin care vrea formarea unui Guvern de centru dreapta cu posibili parteneri USR PLUS UDMR și grupul minorităților naționale, iar premierul să fie Florin Cîțu. De asemenea, Orban i-a spus că vrea șefia Camerei Deputaților.

În caz că nu se ajunge la un acord între PNL și USR PLUS, Orban a afirmat că este posibil să existe o competiție între cele două formațiuni pentru conducerea Camerei Deputaților, iar cărui partid îi revine funcția să fie decis prin vot în plen.

Legat de negocierile cu posibilii parteneri, Ludovic Orban i-a expicat președintelui că ele vor continua.

 

+++

La finalul întrevederii, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că președintele "a recunoscut și a felicitat PSD că a câștigat alegerile și a spus că propunerea PSD pentru funcția de premier este onorabilă".

El a mai precizat că i-a propus președintelui un Guvern de uniune națională - din care să facă parte toate partidele parlamentare - condus de Alexandru Rafila, dar Klaus Iohannis n-a spus nimic. 


+++

Liberalii, în frunte cu Ludovic Orban, au intrat la consultări.

 

+++

Delegația PSD a stat doar aproximativ 20 de minute la discuții cu președintele.

+++

"Tema discuției de astăzi este evidentă. Doresc să știu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorități, despre formarea unui Guvern și alte probleme pe care doriți să mi le prezentați", a spus Klaus Iohannis la începutul discuțiilor.


+++

"Mergem la Cotroceni cu un mandat clar dat de către români. Electoratul a sancționat fosta guvernare condusă de domnul Orban și Iohannis. Președintele trebuie astăzi să înțeleagă faptul că a pierdut aceste alegeri și să accepte nominalizarea PSD, în persoana domnului Alexandru Rafila", a declarat Marcel Ciolacu înainte de consultări.

Delegația PSD îi va duce lui Iohannis și programul de guvernare, Ciolacu afirmând că este ferm convins că "va găsi calea în acest program de guvernare".


+++

La consultările de la Palatul Cotroceni sunt așteptate partidele în ordinea scorului obținut la alegerile parlamentare.

Astfel, de la ora 11:00 sunt așteptați cei din PSD (Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu).

De la ora 12:00 – PNL (Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău).

Începând cu ora 13:00 se va prezenta la Cotroceni și delegația Alianței USR-PLUS, formată din Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău.

Delegația UDMR va merge la discuțiile cu președintele de la ora 14:00 și va fi formată din Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás și Bíró Rozália.

La ora 15:00 vor intra cei din AUR, iar în final - grupul minorităților naționale.

Fiecare partid va merge cu propunerea lui de premier, după ce discuțiile din weekend ale viitoarei Coaliții PNL USR-PLUS și UDMR au fost blocate din cauza neînțelegerilor pentru funcții.

PSD l-a propus premier pe Alexandru Rafila, PNL l-a propus pe Florin Cîțu, Alianța USR PLUS pe Dacian Cioloș, UDMR pe Kelemen Hunor, iar AUR pe Călin Georgescu.