Președintele Klaus Iohannis a încheiat, vineri, consultările cu partidele politice, urmate de cele cu reprezentanții societății civile, și a anunțat că nimeni nu i-a propus un nume de premier.

UPDATE 16:00

Președintele Klaus Iohannis, declarații la finalul primei runde de consultări cu partidele și reprezentanții societății civile:

  • Am terminat prima rundă de consultări, nu doar cu partidele politice, ci și cu reprezentanții societății civile. A fost cu folos, voi prelua o bună parte dintre aceste idei și le voi duce către partidele politice. Am putut să constat încă o dată că nu este nevoie doar de o schimbare de guvern, ci de o schimbare a sistemului politic”.
  • De asemenea, președintele a mai spus că va merge în Piața Universității, să ia pulsul manifestanțiilor, însă o va face neanunțat, pentru a nu transforma această vizită într-un eveniment de presă.
  • „Nu a venit nimeni cu o propunere de prim-ministru. Este o noutate în politica românească”, a adăugat Iohannis.
  • „Indiferent de varianta pe care vom merge în continuare, este evident că partidele trebuie să se înțeleagă asupra unor puncte: bugetul, spitalele și așa mai departe”.
  • „Sunt optimist. Voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare și cred că la finalul săptămânii voi putea veni cu o concluzie”.

UPDATE 15:40 Declarații ale reprezentanților societății civile după discuțiile cu președintele Klaus Iohannis:


  • Claudia Postelnicescu: L-am rugat pe președinte să transmită clasei politice că este lipsită de legimititate, că dorim să se retragă sau să nu mai candideze dacă au fost acuzați. L-am rugat să fie deschis la consultări cu societatea civilă, să deschidă o platformă unde să își transmită punctele de vedere pe subiecte importante, cum ar fi legea securității cibernetice.L-am rugat să transmită clasei politice că este lipsită de legitimitate, că politicienii trebuie să se retragă dacă sunt urmăriți sau condamnați.  
  • Tudor Benga: I-am trasmis un lucru simplu: strada este mult mai deșteaptă decât i se dă credit de către clasa politică. Există o pancardă pentru fiecare detaliu. Piața pricepe și are nevoie să fie respectată. Tot procesul are nevoie să fie transformat. E o oportunitate istorică să schimbăm ceva. I-am transmis că este singurul politician care mai are legimitate în momentul de față. 
  • Nicușor Dan: I-am spus președintelui că nu trebuie să ne grăbim să numim un premier. Trebuie să avem un acord politic pe niște teme, la care oamenii din piață să poată să participe. E nevoie ca acestea să fie centralizate pe diferite forumuri, chiar de către administrația prezidențială.
  • Cristina Guseth: Ideea principală pe care am transmis-o este primenirea clasei politice. Am cerut punctual diminuarea numărului de parlamentari, renunțarea la imunitate, votul în două tururi și votul prin corespondență.
  • Dragoș Slăvescu, medic chirurg: Breasla medicilor dorește schimbarea sistemului. Poporul român are nevoie de trei lucruri: demnitate, adevăr, conștiință. Corupția a stârnit mișcarea de stradă, inclusiv corupția morală. Avem o criză de identitate. Am discutat despre elaborarea unei legi pentru răspunderea personală în orice domeniu – acum nu răspunde nimeni pentru bâlbele făcute. În continuare acele persoane vin și ne dau indicații.
  • Sorin Ioniță (Expert Forum): Am prezentat puncte din partea a 5 organizații. Este mai bine ca președintele să pună un premier în spiritul a ceea ce solicită strada cu riscul de a avea alegeri anticipate. Președintelui i s-au mai spus două lucruri în plus - că ar fi mai bine să vină în piață și dacă va fi un dialog permanent cu societatea civilă ar trebui să existe mecanisme transparente pentru selectarea reprezentanților. 
  • Liviu Mihaiu: Președintele va veni în piață, dar nu se știe când, unde și cum. S-au discutat foarte multe lucruri: am cerut depolitizarea și demilitarizarea statului, reforma imediată a statului. Eu am cerut ca președintele să conducă un think tank de persoane care să gândească soluții la problemele curente. S-a abordat subiectul Avocatului Poporului, care se vede clar că nu este al poporului.
  • Alexandru Bîndar: E important ca aceste consultări să nu aibă loc doar când mor oameni, ci permanent. E nevoie să avem 6 la sută pentru Educație, 6 la sută pentru Sănătate, e nevoie de foarte multe lucruri în România.
  • Mihai Dragoș: Este nevoie ca înainte de discuțiile despre administrație să nu uite de riscurile ca o nouă tragedie ca cea de la Cotroceni să se repete. Este foarte important ca guvernul care urmează să fie desemnat să fie curat. Să nu cuprindă persoane cercetate penal, ofițeri, traseiști. Sunt instituții care nu funcționează corespunzător: Avocatul Poporului, Consiliul Național al Audiovizualului, Consiliul Economic și Social.

UPDATE 15:00

Aproximativ 20 de persoane protestează la Palatul Cotroceni pentru că nu au fost lăsate să participe la dezbaterile cu reprezentanții societății civile.

UPDATE 13:35

Președintele Klaus Iohannis, la începutul întâlnirii cu membrii societății civile (cât timp presa a avut acces):

  • Am considerat că în situația în care strada a jucat un rol decisiv este foarte bine să avem această întâlnire.
  • O văd ca pe una în care dumneavoastră îmi transmiteți abordări și idei, iar eu voi duce aceste mesaje către politicieni.
  • Este o modalitate foarte potrivită pentru a folosi președintele în calitatea sa de mediator.

UPDATE 13:15 

  • Nicușor Dan, Asociația Salvați Bucureștiul, pe Facebook: „În urma centralizării celor 5.000 de propuneri primite la Cotroceni, am fost invitat să particip la consultările de astăzi, de la ora 13,30”.
  • Adrian Despot, solistul Vița de Vie, a anunțat cu câteva minute înainte de consultări pe contul său de Facebook că va merge totuși la Cotroceni după ce a fost invitat de președintele Iohannis, în ciuda reticenței sale inițiale. Textul său: „Am fost invitat la Cotroceni de către Președintele Iohannis. În continuare consider că nu sunt persoana potrivită însă, în spiritul respectului fata de democrație și simbolurile acesteia, voi fi acolo”, a scris Despot pe Facebook înainte de consultări.
  • Liviu Mihaiu, jurnalist, și-a motivat, la rândul său, pe Facebook decizia de a merge la Cotroceni: „1. Reprezint un un mediu foarte ostracizat: societatea civilă organizată profesional și presa, două domenii față de care Statul s-a comportat subversiv și ostil, făcând tot posibilul să le ocupe. 2. Reprezint mai degrabă Piața Universității 1990, loc în care am manifestat împotriva sistemului așa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revoluție și au fost alergați pe străzi la Mineriade. 3. Am fost prezent în '89, cu arma-n mână la Revoluție și știu exact cine-a deturnat-o din mâinile cetățenilor transformând Ro intr-un stat captiv. 4. Am 25 de ani de jurnalism în care am scris mii de pagini de anchete despre corupția politico-adminitrativă. 5. N-aș vrea ca azi la Cotroceni să fie numai uniformele societății "civile" de casă a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother. 6. Mi-au cerut-o mai mulți oameni zilele trecute și mă duc să-i reprezint pe cei care se simt nereprezentați”. El a precizat că a fost sunat de la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru pentru a participa la negocieri.

UPDATE Societatea civilă: Președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu 20 de reprezentanți ai societății civile. Participanții sunt: Nicușor Dan de la Salvați Bucureștiul, Andrei Cornea de la GDS, Cătălin Drulă de la Asociația Infrastructura, Cristina Guseth de la Freedom House România, Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, Liviu Mihaiu, jurnalist, Ștefan Dărăbuș de la Hope and Homes for Children, Tudor Benga, Okian, Sorin Ioniță de la Expert Forum, Elena Calistru de la Funky Citizens, Mihai Dragoș de la Consiliul Tineretului din România, Ionuț Sibian de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Ema Stoica, studentă la Facultatea de Jurnalism, Alexandru Bîndar de la Uniunea Studenților din România, Clara Matei de la Asociația Medicilor Rezidenți din România, Edmond Niculușcă de la Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, Horia Oniță de la Consiliul Național al Elevilor, Claudia Postelnicescu de la Inițiativa România, Dragoș Slăvescu, medic, Octavian Berceanu, unițisalvăm.

La Cotroceni s-au prezentat și persoane care nu se află pe listă, dar își doresc să participe la discuții. 

UPDATE ALDE: Călin Popescu Tăriceanu – „Președintele ne-a informat că vor fi studiate toate variantele și urmează o nouă rundă de negocieri, pe care le așteptăm cu interes”.

„Nu s-au discutat astăzi nume, ci posibilități – guvern politic cu premier tehnocrat sau chiar guvern de tehnocrați”, a spus și Daniel Constantin, cel de-al doilea copreședinte ALDE. 

UPDATE UNPR: Gabriel Oprea - „Susținem alegerile anticipate, dar și un guvern tehnocrat. Susținem orice variantă propusă de președintele Klaus Iohannis, care a fost votat de popor”. 

Programul consultărilor de vineri:

La ora 11:30 încep consultările cu UNPR.

La ora 12:30 urmează consultările cu ALDE.

La ora 13:30 au loc consultările cu reprezetanții societății civile.

Administrația prezidențială a anunțat, vineri dimineață, că lucrează la finalizarea procedurii de selecție a participanților din partea societății civile.

În total, pe adresa de mail pusă la dispoziție de Președinție, au ajuns la 5.520 de mesaje cu propuneri de reprezentanți. 

+++++++++++++++++

UPDATE MINORITĂȚI:Varujan Pambuccian – „Anticipatele nu sunt o soluție; un guvern tehnocrat sau de uniune națională, echivalente ca eficiență”.

Liderul deputaților minorităților naționale a declarat că majoritatea colegilor săi susțin că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție, el arătând că atât un guvern de uniune națională, cât și un executiv tehnocrat sunt echivalente din punct de vedere al eficienței.

„Noi ne dorim să avem o soluție care se fundamentează pe principiile fundamentale ale democrației, pe Constituție și care să fie realizată sub auspiciile președintelui României, dacă nu o soluție de consens, măcar o soluție temperată. Sper să reușim lucrul acesta”, a afirmat Pambuccian, după consultările cu șeful statului. 

UPDATE UDMR: Kelemen Hunor – „Noi propunem declanșarea alegerilor anticipate, dacă se poate găsi o soluție constituțională. Dacă se poate ajunge la un consens politic, atunci un guvern tehnocrat ar fi o soluție cinstită”.

El a precizat că UDMR consideră că ar trebui organizate alegerile parlamentare concomitent cu alegerile locale.

„Nu este ușor, pentru că în acest moment cadrul legislativ nu permite alegeri anticipate sau alegeri înainte de termen înainte de 24 iulie, când intră în vigoare legea alegerilor parlamentare. Această lege nu permite o perioadă mai scurtă pentru pregătirea alegerilor și este motivul pentru care noi spunem că se poate modifica legea alegerilor parlamentare în sensul de a introduce o prevedere că în 40, 60 de zile - trebuie stabilit acest lucru - pot fi organizate alegerile”, a spus Kelemen Hunor.

El a indicat că, după modificarea legii alegerilor, se poate merge la Curtea Constituțională, care poate stabili dacă pot fi organizate alegeri parlamentare.

UPDATE PNL: Alina Gorghiu – „Nu am făcut nicio propunere de premier, dorim alegeri parlamentare anticipate”

Liberalii nu au făcut nicio propunere de prim-ministru la consultările cu președintele Klaus Iohannis, copreședintele Alina Gorghiu reamintind că PNL susține organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

La finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, copreședintele liberalilor Vasile Blaga a indicat că, după câștigarea alegerilor, PNL îl va propune premier pe Cătălin Predoiu.

Întrebat dacă liberalii vor susține un guvern de tehnocrați, în cazul în care nu se va accepta varianta alegerilor anticipate, Blaga a răspuns: „Dacă vom discuta după viitoarea întâlnire. (...) Nu am discutat acest lucru cu domnul președinte”.

La rândul său, Alina Gorghiu a punctat că nu sunt excluse niciun fel de discuții. „Nu deținem adevărul absolut. (...) E prematur să discutăm orice altfel de scenariu”, a spus ea.

UPDATE PSD: Liviu Dragnea – „Nu trebuie să plecăm de la nominalizarea unui premier care să bată la ușa partidelor” Liviu Dragnea a declarat, la finalul consultărilor, că i-a propus președintelui ca după această primă rundă de discuții să aibă loc o nouă întrevedere pentru un acord, precizând că nu trebuie să se plece de la desemnarea unei persoane care să bată la ușa partidelor pentru sprijin.

El a mai spus că în acest fel s-ar renunța la procedura standard, constituțională, potrivit căreia președintele consultă partidele și apoi nominalizează un premier care merge la fiecare partid în parte pentru a obține sprijin politic. „Vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la ușa fiecărui partid și să stăm cu toții cu emoții” , a afirmat președintele PSD.

Liderul PSD nu a exclus varianta unui guvern de uniune națională sau a unui guvern de tehnocrați. 

UPDATE Iohannis-Cîmpeanu: Tot joi, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul interimar Sorin Cîmpeanu. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, cei doi au discutat despre proritățile din perioada următoare, printre acestea figurând și bugetul de stat pe 2016.

De asemenea, întâlnirea a punctat asigurarea celor necesare în spitale pentru ca persoanele rănite în clubul Colectiv să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri.

Pe de altă parte, premierul interimar Sorin Cîmpeanu a convocat o ședință a guvernului. 

Programul consultărilor cu partidele politice este următorul:

Joi, 5 noiembrie 2015 
- Ora 15.00 - Partidul Social Democrat (PSD);

- Ora 17.00 - Partidul Național Liberal (PNL); 

- Ora 18.00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); 

- Ora 19.00 - Grupul parlamentar al minorităților naționale. 

Vineri, 6 noiembrie 2015:  
- Ora 11.30 - Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR); 

- Ora 12.30 - Alianța Liberalilor și Democratilor (ALDE).