Partidele politice au mers joi, începând cu ora 12.00, la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis pentru formarea unui nou Guvern.

UPDATE

Consultările au luat sfârșit, urmând ca la ora 18.00 președintele Klaus Iohannis să susțină o declarație de presă.

"Propunerea noastră de prim-ministru a fost domnul Remus Pricopie, însă nu pentru un Guvern PSD-Pro România, ci pentru un Guvern de uniune națională", a spus Ponta.

Liderul Pro România a declarat că a mai discutat cu președintele că nu poate vota un Guvern condus de Ludovic Orban.


"I-am spus președintelui că ALDE nu are prim-ministru, iar propunerea să vină din partea partidelor care au ponderea cea mai mare", a declarat Tăriceanu.

El a mai precizat că ALDE nu refuză nicio discuție cu partidele în vederea votării unui nou premier.

 

+++


"PMP au preferat să nu participe la votul moțiunii de cenzură pentru că am pus înainte de toate nevoia de stabilitate a țării", a spus deputatul Marius Pașcan.

El a mai spus că PMP nu va vota un alt premier, motiv pentru care nici nu s-a prezentat la cotroceni cu o propunere de înlocuitor pentru Ludovic Orban. 

+++

Kelemen Hunor a declarat că i-a spus președintelui că, dacă OUG privind modificarea legislației electorale intră în vigoare, atunci aceasta trebuie atacată la CCR de către Avocatul Poporului.

"Alegeri parlamentare în ziua alegerilor locale nu este constituțional", mai crede șeful UDMR.

UDMR nu susține nici propunerea de premier a PSD.

 

+++

"Propunerea de premier a Alianței USR PLUS este Dacian Cioloș", a anunțat Dan Barna.

Liderul USR a mai declarat că i-a cerut președintelui două lucruri, dacă nu se ajunge la alegeri anticipate.

"I-am făcut și două cereri pentru scenariul în care majoritatea toxică blochează organizarea anticipatelor. I-am solicitat ca, indiferent de premierul pe care îl va desemna, să se asigure că va avea în programul de guvernare alegerea primarilor în două tururi, iar USR să facă parte din propunerile de Guvern care s-ar realiza", a mai adăugat el.


Liderii USR au intrat la consultări cu președintele Klaus Iohannis. 

+++

"Am venit cu aceeași propunere, în persoana domnului Remus Pricopie prim-ministru. (...) Noi, PSD ne-am făcut datoria de a apăra democrația, astfel încât legile electorale să nu fie modificate cu atât de puțin timp înainte de organizarea lor", a declarat Marcel Ciolacu, după întrevederea cu președinte.

Marcel Ciolacu a afirmat că pSD ia în calcul o sesizare la CCR dacă Iohannis îl va propune premier tot pe Ludovic Orban.

El a mai spus că PSD și Pro România au un "plan comun".


PSD a ajuns la consultări.

+++

"Propunerea de premier este în conformitate cu hotărârea mea - subsemnatul. I-am prezentat președintelui decizia PNL de a susține întrunirea condițiilor constituționale pentru declanșarea alegerilor anticipate", a declarat Orban, la finalul consultărilor.

El a mai spus că i-a spus lui Iohannis faptul că parlamentarii PNL vor participa la procedurile de învestire a celor două Guverne, dar nu le vor vota.

"De săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toți partenerii pentru a stabili o strategie comună de declanșare a alegerilor anticipate", a mai precizat premierul demis.


Liberalii au intrat la discuții cu președintele. 

+++

Astfel, de la ora 12.00, este aștaptată delegația PNL pentru a avea discuții cu președintele. Conform premierului demis, Ludovic Orban, tot el va fi propunerea de prim-ministru, dar parlamentarii liberali nu vor vota nicio propunere în Parlament, pentru a ajunge la alegeri anticipate.

La ora 12.45, social-democrații vor discuta și ei cu președintele, alături de Pro România aceștia propunându-l premier pe rectorul SNSPA, Remus Pricopie.

La 13.30, delegația USR va merge la Palatul Cotroceni cu propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier, iar de la 14.15 sunt așteptați cei de la UDMR.

De asemenea, PMP se va prezenta la Cotroceni de la ora 15.00, dar fără vreo propunere de prim-ministru. 

ALDE este așteptat la 15.45, grupul parlamentar Pro Europa de la ora 16.30, ultimii fiind, de la ora 17.15, cei din grupul parlamentar al minorităților naționale.

După consultări, președintele Klaus Iohannis urmează să anunțe premierul pe care îl va desemna.