Date de pe rețelele sociale X, Telegram și Facebook arată o serie de conturi legate de Rusia cu sute de mii de urmăritori și cu vădite simpatii pro-ruse, anti-occidentale și conspiraționiste care îl promovează constant pe Călin Georgescu.

O analiză realizată de Context.ro cu ajutorul softului de specialitate "Osavul” indică o posibilă coordonare între aceste conturi, unele având sute de mii de urmăritori. Astfel, profilul și mesajele lui Georgescu în perioada premergătoare alegerilor au ajuns în fața a milioane de români prin canale din străinătate.

Pe 24 noiembrie, Călin Georgescu a câștigat primul loc în turul 1 al cursei pentru Cotroceni.

În campanie, acesta s-a poziționat ca un avertizor de integritate de la ONU, așa numit "whistleblower,” cu ajutorul unor puternice rețele conspiraționiste din Statele Unite, Rusia și alte țări. Fără să prezinte dovezi, Georgescu a acuzat ONU că mușamalizează o rețea globală de oligarhi pedofili care controlează lumea, un mesaj care a rezonat puternic cu o parte semnificativă a publicului și a fost promovat intens și organizat de mai multe conturi importante din acest ecosistem, poate arăta în exclusivitate Context.ro, pe baza analizei softului Osavul. 

Conform analizei, confirmată de jurnaliștii Context.ro prin accesarea directă a postărilor în cauză, aceleași conturi care promovează interesele Rusiei și ale aliaților săi anti-occidentali l-au promovat și pe Georgescu în repetate rânduri înainte de alegeri.

Spre exemplu, în perioada 13 octombrie – 6 noiembrie 2024, o postare preluată identic de 10 conturi pe X (fosta Twitter) care îl portretizează pe Georgescu ca un "whistleblower” împotriva unei presupuse rețele internaționale de pedofilie, a contorizat 103.000 de reacții, inclusiv likeuri și repostări, deși conform softului "Osavul” a avut doar 3 vizualizări. Aceeași postare a fost tradusă și preluată de mai multe conturi cu tentă conspiraționistă în limbile franceză, italiană și spaniolă.

Numărul postărilor de susținere pentru Georgescu pe conturi anti-occidentale din afara României a urcat la peste 1.100 pe zi, conform "Osavul”, începând cu 1 noiembrie, de la o medie sub 100 pe zi înainte de această dată.

Citește investigația pe Context.ro.