Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, face presiuni pentru ca discuțiile să nu mai continue, ci să se voteze direct pe amendamente. PNL a revenit în sală după ce miercuri a protestat prin retragerea de la lucrări.

„Grupul PNL s-a reîntors la dezbateri pentru că în tot cursul zilei de ieri ați oferit public garanțiile că această dezbatere va fi una reală și Dumnezeu să ne ajute și așa să fie, să reușim să dezbatem și la sfârșit rezultatul dezbaterilor să fie unul pozitiv pentru toți cetățenii. Avem propuneri. Am dori să supuneți la vot cererea mea de reluare a dezbaterilor pe amendamentele discutate ieri”, a spus Cupșa, la începutul ședinței Comisiei speciale.


Au urmat apoi mai multe discuții legate pe articolele 26, 27, 28 din legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor și, pentru că nu s-au putut pune de acord pe corelarea acestora, au trecut peste.

De precizat că senatorul Robert Cazanciuc a cerut de mai multe ori, insistent, să se treacă la vot, fără să se mai dezbată amendamentele.

Membrii comsiei din partea PSD, ALDE și UDMR au votat abrogarea alineatului 3 al articolului 31, care prevede că Președintele României poate refuza o singura data numirea judecătorilor și procurorilor prevăzuți la alin. (1). Refuzul motivat se comunica de îndată Consiliului Superior al Magistraturii.

Practic, Președintele României va semna doar decretele de numire în funcțiile de procurori sau judecători.

Până la pauza de la ora 11, au apărut din nou discuții aprinse. Parlamentarii PNL au reclamat atitudinea celor din arcul puterii, faptul că au fost jigniți din nou.

Dezbaterea de miercuri a fost și ea plină de controverse. După ce PNL a părăsit lucrările, singura opoziție a fost asigurată de parlamentarii USR.