Președintele Klaus Iohannis a avut luni o convorbire telefonică cu președinta Elveției, Simonetta Sommaruga, la solicitarea părții elvețiene, potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială.

În cadrul convorbirii au fost abordate stadiul cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, relațiile dintre Uniunea Europeană și Elveția, precum și aspecte ale agendei internaționale.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul relațiilor româno-elvețiene, reflectat atât prin dinamica dialogului politic bilateral, cât și prin importantele investiții elvețiene din țara noastră.

Președintele a evidențiat aportul pozitiv adus în economia și societatea elvețiană de către cetățenii români, apreciind, totodată, activitatea cetățenilor elvețieni în România.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, Iohannis a subliniat faptul că evoluția recentă înregistrată în majoritatea statelor europene este una îngrijorătoare, pe fondul creșterii numărului de cazuri de infectare.

În context, acesta s-a pronunțat pentru implementarea adecvată a măsurilor convenite la nivel național și european, coroborată cu menținerea unui nivel ridicat al dialogului și cooperării cu toți partenerii europeni, inclusiv Elveția, care să permită gestionarea cât mai eficientă a efectelor acestei pandemii și asigurarea unei reveniri economice sustenabile.

De asemenea, președintele României a evidențiat importanța cooperării la nivelul Spațiului Economic European pentru gestionarea crizei de sănătate actuale, salutând faptul că Elveția a fost inclusă în mecanismele Uniunii Europene de gestionare a pandemiei.

Șeful statului a transmis aprecierea țării noastre pentru rezultatele înregistrate în cadrul programelor realizate în baza contribuției financiare elvețiene la coeziunea Uniunii Europene, subliniind că succesele înregistrate constituie o premisă foarte bună pentru reînnoirea acestora în cel mai scurt timp.

El a exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor instituționale dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană și și-a manifestat speranța că, odată cu respingerea de către cetățenii elvețieni a inițiativei de denunțare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Elveția privind libera circulație a persoanelor, se vor crea premisele pentru finalizarea Acordului Cadru Instituțional UE - Elveția.

Cu prilejul convorbirii, partea elvețiană a adresat o invitație președintelui României de a efectua o vizită oficială în Confederația Elvețiană în cursul anului următor. Invitația a fost acceptată, urmând ca data vizitei să fie stabilită ulterior.