Copreşedintele Grupului Verzilor/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European, Philippe Lamberts, a declarat marţi, la Strasbourg, că grupul său politic este profund îngrijorat de situaţia din România în privinţa justiţiei.

Întrebat de ce a decis Grupul Verzilor să organizeze dezbaterea de miercuri din plenul PE privind situaţia din România, Philippe Lamperts a declarat că membrii acestui grup sunt "îngrijoraţi în mod legitim de faptul că actori importanţi din clasa politică şi o parte substanţială a clasei politice din România sunt implicaţi în scandaluri de corupţie şi trafic de influenţă".

"Am văzut 100.000 de români demonstrând în stradă, bănuiesc că nu pentru că vremea era frumoasă şi doreau să ia o gură de aer. Văd un Guvern care încearcă să se asigure că politicienii ies nevătămaţi din ce numesc ei cazuri minore de corupţie. Nu sunt lucruri care să ne facă fericiţi. Deci, da, suntem profund îngrijoraţi", a mai spus copreşedintele Verzilor.

Totodată, el a precizat că ei nu au "inamici preferaţi" atunci când democraţia este în pericol, spre deosebire de socialişti şi populari, care nu se iau de guverne din aceeaşi familie politică.

"Nu vă faceţi griji, nu ne indignăm selectiv. Dar suntem profund indignaţi", a precizat Lamberts, răspunzând întrebării unei jurnaliste din România. 

La iniţiativa Grupului Verzilor, plenul Parlamentului European dezbate miercuri modificările la sistemul de justiţie din România şi posibila ameninţare la adresa statului de drept.

Din partea României participă ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a avut marţi o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Potrivit agendei MAE, la Strasbourg se află şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European. Oficialul român va avea şi o întâlnire cu negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier. El ar fi participat şi la întrevederea lui Tudorel Toader cu Frans Timmermans.

Eurodeputatul PPE Siegfried Mureşan a criticat faptul că România nu este reprezentată de premierul Viorica Dăncilă, aşa cum s-a întâmplat în cazul Ungariei şi Poloniei, când au fost discuţii privind statul de drept din cele două state membre.