Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), vine la București pentru a participa la congresul PSD, partid pe care a fost pe punctul de a-l exclude din familia europeană a social-democraților.

„Un aspect important este dat de prezența la acest eveniment a mai multor reprezentanți europeni printre care și președintele Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev. Se reconfirmă astfel faptul că Partidul Social Democrat a rămas mereu fidel valorilor de stânga europene și se transmite un mesaj de sprijin venit din partea partenerilor noștri europeni”, a declarat coordonatorul PES activists România, Victor Negrescu (foto), pentru Mediafax

Social-democrații se reunesc sâmbătă, la Parlament, la Congresul care va marca lansarea candidaturii liderului PSD Viorica Dăncilă pentru funcția de președinte al României.

Prezența lui Stanișev la congres vine la doar câteva luni după ce acesta propunea înghețarea relațiilor dintre socialiștii europeni și PSD, din cauza îngrijorărilor privind situația statului de drept din România.

Astfel, în aprilie, Stanișev i-a informat pe premierii, comisarii și liderii de partid membri ai PES, că, „până când Guvernul României nu-și clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene”, conducerea PES consideră că relațiile cu PSD sunt „înghețate”.

În iunie, PES urma să discute chiar excluderea formațiunii, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat deoarece, după schimbarea conducerii PSD în urma încarcerării fostului șef al partidului, Liviu Dragnea, și anunțul premierului Viorica Dăncilă că guvernul nu se va mai implica în schimbările legislației în materie juridică și penală, relațiile cu PES s-au dezghețat.