Comisarul european Corina Crețu spune că locul firesc al Pro România în Europa este în grupul social-democraților (S&D), deși partidul a fost asociat rrecent și cu grupul conservatorilor și reformiștilor (ECR).

Website-ul grupului ECR listează în rândul membrilor partidul Pro România, formațiune fondată de fostul lider social-democrat Victor Ponta după plecarea din Partidul Social-Democrat (PSD).

„Eu nu am auzit de așa ceva. Eu sunt social-democrată... și sunt considerată comisar propus de grupul social-democrat”, a declarat, la HotNews live, Corina Crețu, care a fost numită în Comisia Europeană la propunerea PSD, condus atunci de Victor Ponta. Crețu a părăsit, la rândul ei, PSD și s-a alăturat Pro România și candidează pe lista partidului în alegerile europarlamentare de duminică.

Crețu, comisarul european pentru politici regionale, spune că i se pare firesc ca locul eurodeputaților Pro România să fie în grupul social-democraților și spune că formațiunea a avut deja contacte cu familia socialistă europeană. 

„E prima dată când aud de o eventuală apartenență la conservatori”, a comentat Crețu, ca răspuns la o întrebare privind viitoarele alianțe politice ale formațiunii. De altfel, și Victor Ponta a negat apartenența la grupul ECR și a spus că a primit o invitație de la social-democrați, iar Corina Crețu a oferit joi seară mai multe detalii. 

„Am avut o întâlnire cu președintele partidului Pro România (Victor Ponta - n.r.) împreună cu președintele grupului social-democrat (din Parlamentul European - n.r.), Udo Bullmann, care ne-a invitat, la înființarea partidului, să facem parte din grupul social-democrat. Domnul președinte Ponta i-a explicat că noi suntem social-democrați europeni, dar ne este destul de greu să explicăm în țară cum ne-am desprins dintr-un partid care este din aceeași familie politică”, a spus Corina Crețu, la HotNews live.

Ea a spus li s-a explicat că și în Cipru și în Grecia sunt partide care sunt rivale în țară, dar sunt din același grup politic, dar că Pro România va relua negocierile cu socialiștii europeni după alegeri, și în contextul în care aceștia au înghețat relațiile cu PSD.

„Eu știu că mai există o idee - că partidul (lui Emmanuel) Macron, președintele Frantei, să își facă un grup politic de centru. Vom vedea în funcție de câte voturi vom avea, vom vedea dacă S&D va prefera calitatea sau cantitatea și vom intra în negocieri”, a spus Crețu, care a spus că ea, personal, se vede între socialiști. „Toți prietenii mei sunt la grupul social-democrat”, a menționat Crețu.

Dar eurodeputații Pro România nu ar vrea să fie colegi de grup cu cei ai PSD.

„Sunt absolut convinsă că ceea ce este acuma PSD nu mai are nimic de-a face cu social-democrația europeană. Iar aceste atacuri la Uniunea Europeană, la liderii grupului social-democrat, cred că trebuie să le dea foarte mult de gândit colegilor mei de la Bruxelles”, a încheiat Corina Crețu discuția despre viitorul grup parlamentar în care s-ar putea regăsi Pro România.