Corpul de control al premierului a sesizat Ministerul Public legat de accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări

Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării Platformei naționale privind vaccinarea - RENV, transmite Agerpres.

Verificările arată că pe 7 martie 2021, într-o jumătate de oră, au fost 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV printr-un cont solicitat de Ministerul Sănătății, iar tentativele de accesare sunt de la o adresă IP găzduită pe un server privat din Germania.

Guvernul explică într-un comunicat de presă că accesul în acest sistem se face prin username și parolă de către: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, populație. Singura condiție de acces este utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, Institutul de Sănătate Publică a acordat accesul ministerului la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: 'monitorizare_minister'.

"Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul "monitorizare_minister" fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă. La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul "monitorizare_minister" (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania)", se arată în comunicat.

Sursa citată subliniază că "regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003", deoarece, "prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese".