Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, l-a numit pe Marius Grațian Benchea, un condamnat penal aflat în perioada de supraveghere, la Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP).

ATOP este organ care, conform legii, funcționează în „scopul asigurării bunei desfășurări și sporirii eficienței serviciului polițienesc”, relatează Reporter de Iasi.

Pe data de 11 martie 2019, printr-o sentință care a devenit definitivă prin neapelare, Benchea (31 de ani) a fost condamnat la opt luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și un termen de supraveghere de 2 ani, deoarece a fost prins de polițiști conducând un autoturism fără a avea permis, mai spune sursa citată.

Incidentul a avut loc pe 22 august 2017, orele 05.00, pe DJ 249 A, pe direcția Bosia-Mânzătești. Mașina Ford Focus fusese oprită, pentru control, de organele de cercetare penală din cadrul I.P.T.F. Iași – Sectorul Poliției de Frontieră Iași. 

Conform legii, ATOP se ocupă de sporirea eficienței poliției la nivel de județ și are 15 membri care reprezintă mai multe instituții-cheie, din domeniul ordinii publice și administrației. Unii sunt membri de drept, cum este cazul șefului Poliției Județene sau al Inspectoratului de Jandarmi sau al unui subprefect, în timp ce alții sunt desemnați. O dată cu cei trei ONG-iști, a fost numit și șeful ATOP, consilierul județean PNL Romeo Vatră. Pentru prestația lor, membrii ATOP sunt remunerați cu circa 12.000 de lei pe an.

CJ Iași a transmis printr-un comunicat de presă faptul că știe de condamnarea lui Benchea.

„Referitor la această situație, precizăm că aceasta era cunoscută de către conducerea Consiliului Județean anterior numirii. Administrația CJ a purtat discuții atât cu domnul Benchea, cât și cu reprezentanții Serviciului de Probațiune pentru a se asigura că nu există motive de îngrijorare privind comportamentul social și respectarea măsurilor de supraveghere dispuse de magistrați. De asemenea, în urma discuțiilor preliminare cu Serviciul de Probațiune privind evaluarea comportamentul domnului Benchea, feedback-ul a fost unul pozitiv.

Principalul motiv care a stat la baza numirii lui Marius Benchea ca membru ATOP  este activitatea sa civică de lungă durată, asigurarea sprijinului autorităților locale în acțiuni de intervenție premedicală și numeroasele proiecte de voluntariat, în care a fost implicat înainte de a interveni problema juridică actuală. Acestea sunt dovezi ale faptului că este un cetățean bine intenționat, preocupat de comunitatea în care trăiește, iar calitatea sa de membru în Comisia de coordonare, situații de urgență și pentru petiții este susținută de experiența de ani de zile în acest domeniu”, a transmis Consiliul Județean Iași.