Întrunit pentru prima dată într-o ședință online, Parlamentul a aprobat joi cu unanimitate decretul de instituire a stării de urgență.

UPDATE

”Adoptarea în unanimitate de către Parlamentul României a decretului pe care l-am emis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile demonstrează responsabilitatea și solidaritatea întregii clase politice, care înțelege gravitatea situației în care se află țara noastră. Apreciez în mod deosebit celeritatea cu care a fost adoptat decretul, precum și unitatea dovedită de parlamentarii români. Doar uniți putem trece cu bine peste această criză provocată de epidemia COVID-19. Cu toții trebuie să depunem eforturi pentru ca măsurile luate de autorități să dea rezultate în stoparea răspândirii infecției cu noul coronavirus”, a reacționat președintele Klaus Iohannis.

+++

Din 465 de senatori și deputați, au votat 445. Toți au votat ”pentru”.

Pentru prima dată a fost folosită o procedură specială de dezbatere și vot electronic la distanță, aprobată luni de Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului. Miercuri a avut loc o ședință-test pentru a simula.

Președinții celor două Camere, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, alături de doi secretari, au fost prezenți în sala de plen, cu măști de protecție.

Liderul deputaților social-democraților Alfred Simonis a declarat că PSD va vota pentru adoptarea decretului privind starea de urgență, dar a susținut că Guvernul este ”depășit” de această situație și nu poate lua în timp real ”măsuri concrete și ferme” pentru sănătatea românilor și pentru salvarea economiei.

Și Victor Ponta a spus că parlamentarii Pro România vor vota pentru decretul privind starea de urgență, dar e ”prea puțin și prea târziu”.

Liderul USR Dan Barna a precizat că decretul președintelui privind instituirea stării de urgență nu este ”suficient” pentru a trece peste această criză. 

Stare de urgență în România - Klaus Iohannis a semnat decretul/ Ce prevede documentul

Mai mult pe EurActiv »