Președintele PSD Arad, Mihai Fifor, anunță că social-democrații vor modifica în Parlament ordonanța cu privire la șomajul tehnic, afirmând că "Guvernul PNL a copiat prost de la PSD măsura susținerii cu 75% a salariilor celor trimiși în șomaj tehnic”.

Senatorul Mihai Fifor spune că Guvernul "a pus plafon la maxim 3/4 din salariul mediu, nu a inclus oamenii trimiși în șomaj tehnic imediat după instituirea stării de urgență, a impus proceduri birocratice și obligă firma să plătească în continuare taxele pe muncă". Conform unui comunicat citat de Agerpres, Fifor susține că măsurile luate de PNL în sprijinul economiei "sunt prea puține, au venit prea târziu și sunt inaplicabile din cauza condițiilor puse și a birocrației".

"Firmele nu au resurse de lichiditate. Firma, deși nu mai are activitate sau activitatea i-a fost restrânsă drastic, trebuie să plătească din banii proprii suma de 75% din salariile angajaților, dar și impozitul și contribuțiile sociale. Primește abia peste câteva luni banii plătiți, însă numai echivalentul a 75% din salariu, nu și taxele. Sunt două probleme, care determină firmele mai degrabă să trimită oamenii în șomaj decât să obțină de la guvern acest sprijin. Spre deosebire de varianta propusă de PSD, Guvernul PNL a introdus un plafon acestui ajutor care se acordă doar până la 75% din salariul mediu pe economie. PSD va face modificările necesare în Parlament, astfel încât această ordonanță să sprijine cu adevărat românii și firmele afectate de criză", afirmă Fifor.

Senatorul spune că PSD dorește ca "măsura să se aplice tuturor angajaților trimiși în șomaj tehnic de la instituirea stării de urgență, nu doar la cei trimiși după intrarea în vigoare a OUG"."Să eliminăm plafonul raportat la 75 din salariul mediu. 

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a declarat luni seara, la Digi 24, că Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt pregătite să proceseze cât mai repede cererile pentru șomajul tehnic, astfel încât plățile să se facă rapid, pe măsură ce se depun documentele.

"Ne-am mobilizat cu toții, toate agențiile județene din țară, suntem gata să procesăm aceste cereri cât mai repede cu putință, de la începutul lunii aprilie, de așa manieră încât acești oameni aflați la limita suportabilității din punct de vedere financiar să nu trebuiască să aștepte după stat până la primirea banilor”, a spus Alexandru. ”Termenul prevăzut în Ordonanță este de maximum 30 de zile, dar suntem oameni responsabili, ne dăm seama de ce se întâmplă în țară și vom face de așa maniera încât să se facă plățile cât mai rapid, pe măsură ce documentele se depun", a mai spus ea.