Comisia Europeană așteaptă dovezi de la București că poate susține creșterile salariale și de pensii angajate și că nu va depăși un deficit bugetar de 3%, a declarat luni, la Europa FM, comisarul european Corina Creţu.

Invitată la Interviurile Europa FM, Corina Crețu, comisarul european pentru Politici Regionale, a declarat că la Bruxelles există temerea ca România să nu ajungă precum Grecia.

"Domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu – n.r.) i-a dat asigurări domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar european pentru Afaceri Economice- n.r.) că se fac calcule, astfel încât acest proiect ambițios de mărire a salariilor să se încadreze în final în acest deficit bugetar de 3%. Comisia Europeană așteaptă documentația din partea Guvernului României. În această etapă suntem – în ce măsură aceste măriri de salarii sunt sustenabile și se poate îmbunătăți viața oamenilor, în paralele cu menținerea acestor reguli", a afirmat comisarul român.

"Am avut cazul Greciei și Comisia Europeană are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat în criză. E important să nu ajungem și noi la fel. Bani, creștere economică avem. Dar să vedem cât de sustenabile sunt aceste propuneri de măriri salariale, astfel încât să nu intrăm pe procedura de infridgment, de a fi puși sub observație pentru felul în care depășim sau nu deficitul bugetar”, a mai spus Corina Crețu.

Recent, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a precizat că se gândeşte să taie din cheltuieli, dacă există acel risc să se depășească deficitul de 3%.

Declaraţia sa a fost taxată de liderul PSD, Liviu Dragnea: "Da, o declarație foarte inspirată a domnului ministru. După două luni deja vorbește de tăieri".

"Sigur, nu am apucat să vorbesc cu dumnealui, cred că premierul trebuie să vorbească cu dumnealui, nu președintele Camerei. Dacă o să avem vreo ședință la partid, o să-mi permit să-l întreb și eu, și alți colegi. Nu are motive să se îngrijoreze. Dacă programul de guvernare este urmărit punct cu punct și implementat punct cu punct, nu are motive să se îngrijoreze, după părerea mea. Dar să vorbești în luna martie de tăieri de cheltuieli, mi se pare puțin cam grăbit. E părerea mea", a adăugat Dragnea.