Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat, într-un interviu pentru Gândul, că ipoteza candidaturii fostului șef al SRI, Eduard Hellvig, la alegerile prezidențiale este una de luat în seamă.

„Nu știu dacă va candida, dar părerea mea este că e o ipoteză de luat în seamă. Nu știu, în primul rând, el ce își dorește sau nu-și dorește. Știu doar că este un om care a acumulat o experiență excepțională, este un om ale cărui principii, mai mult sau mai puțin respectate, le cunosc, sunt foarte în regulă. Și este un om inteligent. Ce vrea să facă mai departe… El este foarte tânăr. Știi cât de tânăr e? Încât dacă era judecător, îl scoteau la pensie”, a spus Crin Antonescu.

Pe 3 iulie, directorul SRI, Eduard Hellvig, și-a anunțat demisia din funcție și a prezentat "transformările" prin care a trecut instituția în ultimii ani.

Hellvig a fost numit de președintele Klaus Iohannis în funcția de șef al SRI în martie 2015. În perioada 1998-2000 a fost, pe rând, consilier politic al fostului vicepreședinte PNL, Horia Rusu, și al Ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu, precum și consilier al candidatului la președinția României, Mugur Isărescu.

În 2004 a fost ales deputat de Bihor, în timpul mandatului fiind secretar al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională și membru al Adunării Parlamentare a NATO.

Eduard Hellvig a fost ales în anul 2006 să facă parte din primii europarlamentari ai României, perioadă în care a făcut parte din Comisia de Comerț Internațional (INTA) și Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE).

Din 2008 este membru al PNL, în 2009 devenind consilierul președintelui de atunci al partidului, Crin Antonescu. De la începutul anului 2011 și până la 11 martie 2014 a ocupat funcția de secretar general al PNL. În 2012 a făcut parte din Guvernul Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

De la demisia acestuia, în spațiul public se tot vehiculează că este posibil ca acesta să se reîntoarcă în PNL și să candideze la alegerile din 2024.