Angela Cristea a declarat vineri, la Eurosfat 2019, că Executivul european e preocupat ca europarlamentarele din mai să nu cadă pradă dezinformării, populismului și influențelor externe ce au ca scop diluarea valorilor UE și chiar dispariția Uniunii.

La Forumul Eurosfat 2019, organizat la București de Europuls, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a vorbit de trei valori fundamentale ale UE: democrația, statul de drept și respectul pentru drepturile fundamentale: ”Niciuna nu poate funcționa în vid, nu există democrație fără stat de drept, nu există state de drept fără drepturi fundamentale, nu există respect pentru drepturile fundamentale fără democrație”.

Comisia Europeană e ”preocupată ca alegerile să nu cadă pradă dezinformării, populismului, influențelor externe ce au ca scop diluarea valorilor UE, dacă nu chiar dispariția Uniunii Europene”, a declarat Angela Cristea.

Subliniind că statul de drept e un subiect fierbinte nu doar în România, Cristea a precizat că Executivul de la Bruxelles are ”dreptul și obligația de a fi garant al respectării tratatelor UE”.

În acest scop, Comisia Europeană are la dispoziție mai multe instrumente: evaluarea situației în toate statele membre, pentru a vedea calitatea actului de justiție, eficiența și, mai ales cât de independentă e justiție, procedurile de infringement și declanșarea art. 7.

”Deși ne-am dorim să nu-l folosim, prima dată în istoria UE avem această procedură lansată împotriva a două state membre”, a spus Angela Cristea, adăugând că situația a născut întrebări privind eficiența setului de instrumente pentru protejarea statului de drept în UE.

Comisia Europeană se gândește ce poate face pentru a pune bazele unei culturi a statului de drept.

”Toată lumea spune că respectă și apără statul de drept, dar unii sunt pe baricade opuse”, astfel că e timpul ”să ne punem de acord ce înseamnă statul de drept” și cum pot fi prevenite mai bine derapajele de la statul de drept.