Social-democrații au ieșit, duminică, la urne pentru a alege președintele partidului, singurul candidat de la acest scrutin intern fiind Liviu Dragnea, actualul președinte interimar al partidului.

UPDATE: Liderii PSD au finalizat centralizarea datelor din teritoriu în ceea ce privește prezența la urne în cadrul scrutinului intern, 81,23% dintre social-democrați votând până la ora 20.00, a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache.

Vă prezentăm în continuare principalele declarații ale liderilor PSD.

Liviu Dragnea, actualul președinte interimar al PSD:

„Am votat cu speranța că ziua de astăzi poate să fie un început pentru un drum nou pentru PSD. Este vorba despre încheierea unui ciclu politic, avem în față multe provocări și prin execițiul de astăzi și prin acțiunile pe care le vom întreprinde în zilele următoare, PSD are șansa să fie primul partid care înțelege că cetățenii români își doresc din ce în ce mai mult să participe la decizie, să fie consultați, să se țină cont de părerile și propunerile lor și de modul cum doresc să arate țara, societatea”.

Ion Iliescu, președinte de onoare al PSD:

„Dragnea nu este un om nou în partid. A fost în echipă cu mai mulți președinți și este un om care continuă o activitate și un stil de conducere de ani de zile. Are și experiență în teritoriu, are toate datele necesare pentru a asigura o conducere calificată”.

Victor Ponta, fost președinte al PSD:

„După aproape șase ani la vârful PSD, este timpul pentru un nou început și în partid. Votez pentru echipă și pentru continuarea creșterii. Am făcut echipă bună cu Liviu și sunt convins că va continua proiectele bune pe care le-am început împreună – modernizarea partidului, deschiderea sa spre urban în paralel cu menținerea unei legături speciale cu zona rurală, atragerea de cât mai mulți tineri, conectarea la problemele reale ale românilor”.

Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD:

„Pe Liviu Dragnea l-am votat cu mare drag așa cum s-a întâmplat și în Comitetul Executiv, unde am fost de acord că este cea bună variantă actuală pentru organizațiile noastre din țară. Victor Ponta este un foarte bun prim-ministru, dar Liviu Dragnea este cel care a organizat partidul în ultimele campanii electorale și pe undeva era firesc să se ocupe în continuare de partid, pentru că vine un an electoral destul de dificil - vin alegerile locale, vin alegerile generale - și avem nevoie de un președinte care să știe să organizeze foarte bine partidul”.

Valeriu Zgonea, vicepreședinte PSD:

„Am votat un om în care cred și în care toată lumea social-democrată are speranța că va aduce ceea ce noi considerăm o chestie corectă: solidaritatea între membri, același procent, aceeași muncă, aceeași responsabilitate față de electorat și față de România, continuând un mandat foarte bun al lui Victor Ponta la președinția PSD. Liviu Dragnea este omul care trebuie să aducă pentru prima dată în istoria partidului cel de-al doilea mandat de guvernare al PSD, împreună cu echipa sa”.

Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD:

„Este prima dată când facem o astfel de acțiune și, din câte am înțeles de la Comisia de modificare a Statutului, vom păstra această regulă de alegere a președintelui. (...) Am votat pentru președintele partidului. Am votat pentru un președinte care să ne conducă într-un an complicat din punct de vedere electoral - anul viitor avem alegeri locale, alegeri parlamentare”.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor:

„Urmează o perioadă dificilă cu două campanii electorale foarte importante. Este nevoie ca în PSD să fie unitate, să fie liniște, și, mai ales, să avem dorința și ambiția să ne pregătim pentru ceea ce urmează. Guvernul Ponta a făcut foarte multe lucruri bune în ultimii ani și poate (...) chiar să continue guvernarea după 2017. Un guvern care a făcut atâtea lucruri bune nu are cum să nu reziste”.

Procesul de votare

Pentru alegerile interne ale PSD, la care erau așteptați duminică aproximativ 533.000 de membri de partid, au fost amplasate urne de vot în toată țara, deschise între orele 8:00 și 20:00, rezultatele votului fiind centralizate la București.

Secțiile de votare sunt deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD.

Rezultatele alegerilor de duminică vor fi validate luni de Comitetul Executiv Național, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar a partidului vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii, președinte executiv, vicepreședinții, secretarul general.

De ce un singur candidat?

La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris inițial trei candidați: Liviu Dragnea, Daniel Savu și Șerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu și Nicolae nu au îndeplinit condițiile din regulamentul intern, respectiv susținerea filialei din care fac parte, precum și a altor patru organizații.

Dosarul lui Dragnea

Liviu Dragnea a fost condamnat în 15 mai, de instanța supremă, la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu. Dragnea a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Sentința nu este definitivă, iar completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat, la sfârșitul lunii septembrie, până în 23 noiembrie, judecarea dosarului.