Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat marți Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 - 2026, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Planul a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 4 iulie, întrucât nu fusese adaptat la prevederile Acordului politic național de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis.

După precedenta ședință a CSAT, EurActiv.ro a solicitat un punct de vedere Ministerului Apărării în legătură cu motivele pentru care Planul nu a fost adaptat la prevederile Acordului politic, dar MApN nu a dorit să ofere detalii, spunând doar că documentul a fost retras de ministrul Apărării.

"Forma revizuită a acestui Plan, care respectă implementarea acestui acord, i-a fost prezentată președintelui României de către ministrul Apărării Naționale, în cadrul întrevederii din data de 26 iulie a.c", potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

"Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României și ale Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă. Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă și echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor și care cuprind derularea procedurii de achiziție, livrare, testare și intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare și la cerințele calitative solicitate", se mai arată în comunicat.

Parlamentul a aprobat în mai inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare. Pentru realizarea acestor programe, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate.